Nazwa przedmiotu:
Podstawy biotechnologii
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Katarzyna Dąbkowska
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Inzynieria Chemiczna i Procesowa
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
IC.IK606
Semestr nominalny:
6 / rok ak. 2018/2019
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim wynikające z planu studiów 30 2. Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim w ramach konsultacji 2 3. Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim w ramach zaliczeń i egzaminów 4 4. Przygotowanie do zajęć (studiowanie literatury, odrabianie prac domowych itp.) - 5. Zbieranie informacji, opracowanie wyników - 6. Przygotowanie sprawozdania, prezentacji, raportu, dyskusji - 7. Nauka samodzielna – przygotowanie do zaliczenia/kolokwium/egzaminu 19 Sumaryczne obciążenie studenta pracą 55 godz
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1,2 ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Zapoznanie studentów z podstawowymi elementami procesów biotechnologicznych.
Treści kształcenia:
Wykład 1. Historia i rozwój biotechnologii. 2. Szczepy przemysłowe – właściwości, selekcja, doskonalenie. 3. Przechowywanie szczepów. Przygotowywanie inokulum. 4. Media hodowlane. Sterylizacja. 5. Kinetyka wzrostu drobnoustrojów. 6. Techniki hodowli: hodowle okresowe, okresowe z ciągłym dozowaniem pożywki, ciągłe, w podłożach stałych. 7. Kinetyka reakcji enzymatycznych. 8. Kataliza heterogeniczna. 9 Zastosowanie enzymów. Produkcja preparatów enzymatycznych. 10 Produkcja biomasy drobnoustrojów. 11 Biotechnologiczna produkcja kwasów organicznych: fermentacje tlenowe i beztlenowe. 12 Biotechnologie przemysłu spożywczego. Przemysłowa produkcja etanolu. Browarnictwo. 13 Biotechnologie farmaceutyczne. 14 Biotechnologie środowiskowe. Produkcja biopaliw. 15 Sprawdzian zaliczający.
Metody oceny:
sprawdzian pisemny
Egzamin:
nie
Literatura:
1. K.W. Szewczyk, Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza PW, 2003. 2. W. Bednarski, J. Fiedurek, Podstawy biotechnologii przemysłowej, WNT, 2009. 3. A. Chmiel, Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne, PWN, 1998. 4. O.E. Viestus, I.A. Szmite, A.W. Żilewicz, Biotechnologia. Substancje biologicznie czynne, technologia, aparatura, WNT, 1992. 5. L. Stryer, Biochemia, PWN, 2003.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt W1
Posiada podstawową wiedzę z zakresu biotechnologii.
Weryfikacja: sprawdzian pisemny
Powiązane efekty kierunkowe: K_W04
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W02, T1A_W03
Efekt W2
Posiada podstawową wiedzę z zakresu biotechnologii.
Weryfikacja: sprawdzian pisemny
Powiązane efekty kierunkowe: K_W11
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W06

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt U1
Rozumie podstawy podstawowych procesów i operacji jednostkowych stosowanych w biotechnologii. Potrafi nadzorowac przebieg procesów przemysłowych z udziałem mikroorganizmów.
Weryfikacja: sprawdzian pisemny
Powiązane efekty kierunkowe: K_U02, K_U07, K_U12, K_U15, K_U21
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U01, T1A_U02, T1A_U09, T1A_U09, T1A_U12, T1A_U13

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt KS1
Potrafi identyfikowac i rozstrzygac problemy związane z realizacją procesów biotechnologicznych
Weryfikacja: sprawdzian pisemny
Powiązane efekty kierunkowe: K_K03
Powiązane efekty obszarowe: T1A_K05