Nazwa przedmiotu:
Podstawy biochemii
Koordynator przedmiotu:
prof. nzw. dr hab. Maria Brenner, dr inż. Edyta Łukowska
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Grupa przedmiotów:
Technologie Chemiczne
Kod przedmiotu:
PBICH
Semestr nominalny:
4 / rok ak. 2009/2010
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium15h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Chemia organiczna
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Poznanie podstaw biochemii komórki, biochemii białek, cukrów i kwasów nukleinowych, podstawowych pojęć i terminów enzymologii. Metody oczyszczania białek, podstawowe elementy struktury i metody ich ustalania. Enzymy w przemyśle, biotechnologii i medycynie. Metabolizm węglowodanów, aminokwasów, białek Struktura DNA i RNA, replikacja DNA, transkrypcja, translacja. Regulacja ekspresji genów, elementy inżynierii genetycznej. Celem laboratorium jest rozwinięcie podstawowej wiedzy na temat budowy i właściwości aminokwasów, peptydów, białek, cukrów oraz lipidów. W trakcie zajęć studenci zapoznani zostaną z metodami identyfikacji poszczególnych grup związków przy wykorzystaniu charakterystycznych reakcji wskaźnikowych. Ponadto będą mieli możliwość praktycznego zapoznania się z podstawowymi metodami izolowania i oczyszczania białek w oparciu o ich właściwości elektrostatyczne (wysalanie, chromatografia jonowymienna) oraz różnice w ich masach cząsteczkowych (sączenie molekularne, dializa). Zapoznani zostaną z podstawowymi reakcjami cukrów redukujących oraz właściwościami chemicznymi i fizycznymi homoglikanów takich jak: skrobia, glikogen i celuloza. Na zajęciach przedstawione zostaną również wybrane metody izolowania oraz rozdziału barwników występujących w tkankach roślinnych. Ćwiczenia laboratoryjne mają na celu przybliżenie uczestnikom zajęć technik stosowanych w biochemii i biotechnologii, co w przyszłości może zaowocować sprawniejszym zarządzaniem tą gałęzią przemysłu.
Treści kształcenia:
Wykład: 1. Molekularne składniki komórki ich struktura, właściwości i funkcje 1 h 2. Aminokwasy i białka 4 h 3. Enzymy 2 h 4. Metabolizm komórkowy 4 h 5. Budowa kwasów nukleinowych, synteza i replikacja DNA. 2 h 6. Rodzaje i struktura RNA, 3 h 7. Translacja, regulacja translacji, dojrzewanie białek, transport, ubikwitynacja 2 h 8. Błony biologiczne, dynamika ich struktury i transport metabolitów 2 h Laboratorium: 1. Identyfikacja wybranych aminokwasów i białek. Oczyszczanie białek. 2. Identyfikacja cukrów prostych i złożonych. lub 3. Budowa i właściwości lipidów - ich izolowanie z materiału roślinnego i rozdział.
Metody oceny:
Wykład – zaliczenie kolokwium Laboratorium – zaliczenie 2 kolokwiów oraz pozytywna ocena z przygotowywanych podczas zajęć sprawozdań
Egzamin:
Literatura:
1. Hames, B. D.; Hooper, N. M.; Houghton, J. D.; Krótkie wykłady Biochemia, PWN. 2. Walory, J.; Pilarek, M.; Kalinowska, M.; Jaworowska-Deptuch, H. Biochemia - ćwiczenia laboratoryjne, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 2003.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się