Nazwa przedmiotu:
Technologia chemicznej 2 cz.2
Koordynator przedmiotu:
prof. dr hab. Zbigniew Florjańczyk
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Grupa przedmiotów:
Technologie Chemiczne
Kod przedmiotu:
TEC22
Semestr nominalny:
6 / rok ak. 2009/2010
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Chemia organiczna - laboratorium, chemia analityczna - laboratorium
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Celem ćwiczeń będzie praktyczna realizacja jednej z metod syntezy polimerów termoplastycznych oraz procesów sieciowania handlowych żywic otrzymywanych metodą polikondensacji. Każde z dwu przewidzianych ćwiczeń będzie prowadzone w różnych wariantach. Dzięki temu studenci poznają podstawowe operacje jednostkowe i równocześnie po zakończeniu cyklu zostanie przeanalizowany wpływ różnych parametrów procesów na wydajność i właściwości otrzymywanych produktów. W procesach polimeryzacji badana będzie wielkość cząstek i ciężary cząsteczkowe produktów metodami rozproszenia światła i chromatografii żelowej. Produkty reakcji sieciowania będą poddawane testom na rozciąganie w maszynie wytrzymałościowej. Celem ćwiczeń laboratoryjnych jest rozwinięcie i utrwalenie podstawowej wiedzy na temat prowadzenia procesu biotechnologicznego w skali laboratoryjnej. W trakcie zajęć studenci przeprowadzą wybraną reakcję biotransformacji z zastosowaniem żywych drożdży Saccharomyces cerevisiae. Zapoznają się z procesem przygotowywania mieszaniny reakcyjnej, metodami kontroli przebiegu reakcji, oraz procesem wyodrębniania i oczyszczania uzyskanego produktu. Możliwych jest kilka wariantów tej samej reakcji: zastosowanie różnych szczepów drożdży, zastosowanie drożdży natywnych, zastosowanie drożdży immobilizowanych, prowadzenie reakcji w rozpuszczalnikach organicznych. Sprawne wykonanie ćwiczenia wymaga podstawowych umiejętności z zakresu preparatyki organicznej i analizy chemicznej (metody chromatograficzne: TLC, GC, chromatografia kolumnowa, HPLC).
Treści kształcenia:
1. Polimeryzacja rodnikowa w dyspersji wodnej i pomiar wielkości cząstek 5h 2. Utwardzanie nienasyconej żywicy poliestrowej i testy na wytrzymałość na rozciąganie produktu 5 h 3. Redukcja wybranego ketonu przy pomocy drożdży, kontrola przebiegu reakcji 5 h 4. Identyfikacja i wyodrębnianie produktu 5 h
Metody oceny:
Zaliczenie kolokwium oraz pozytywna ocena z przygotowywanych podczas zajęć sprawozdań
Egzamin:
Literatura:
1. Chemia Polimerów, Praca zbiorowa pod redakcją Z. Florjańczyka i S. Penczka tom II, Oficyna PW 2002. 2. J.W. Nicholson (tł. J. Brzeziński), Chemia Polimerów, WNT 1996. 3. W. Szlezyngier, Tworzywa Sztuczne, Wydawnictwo Oświatowe FOSZE 1998. 4. Chmiel A., Biotechnologia – Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, PWN Warszawa 1991.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się