- Nazwa przedmiotu:
- Controlling
- Koordynator przedmiotu:
- dr Magdalena Kludacz
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Ekonomia
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- SGP 33
- Semestr nominalny:
- 6 / rok ak. 2009/2010
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- 1. Rachunkowość.
2. Rachunkowość zarządcza
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Cel ogólny: przekazanie podstawowych wiadomości na temat wspomagania procesów podejmowania decyzji i monitorowania efektów działalności przedsiębiorstw.
- Treści kształcenia:
- 1. Conntrolling w działalności przedsiębiorstwa (istota controllingu, Controlling a rachunkowość zarządcza, cpntrolling operatywny a controlling strategiczny, controlling operacyjny a controlling finansowy, narzędzia controllingu) – 2 W
2. Controlling kosztów (nowoczesne systemy rachunku kosztów, rachunek kosztów działań, rachunek cyklu życia produktu, rachunek kosztów docelowych, rachunek redukcji kosztów) – 5 W
3. Controlling finansowy (Istota, cele i zadania controllingu finansowego, operacyjny i strategiczny controlling finansowy) – 1 W
4. Controlling w procesie planowania finansowego (Budżetowanie operacyjne a planowanie finansowe, Master Budżet, budżet rachunku wyników, budżetowanie pozycji bilansowych, budżetowanie wpływów i wydatków, budżetowanie kapitałowe) – 3W
5. Controlling w sterowaniu dokonaniami przedsiębiorstwa (Koncepcje pomiaru dokonań długookresowych i krótkookresowych, Strategiczna karta wyników jako narzędzie pomiaru i oceny dokonań) – 2 W
6. Controlling w zarządzaniu wartością przedsiębiorstwa –2W
- Metody oceny:
- Na koniec semestru zostanie przeprowadzony egzamin w formie pisemnej.
Ocena końcowa zostanie wystawiona na podstawie punktów uzyskanych z egzaminu: 51%-60%: ocena dostateczna; 61%- 70%: ocena dostateczna plus; 71% -80%: ocena dobra; 81%-90% ocena dobra plus; 91%-100%: ocena bardzo dobra.
- Egzamin:
- Literatura:
- 1. Nowak E. (red.), Controlling w działalności przedsiębiorstwa, PWE, Warszawa 2004.
2. Sierpińska M., Niedbała B., Controlling operacyjny w przedsiębiorstwie, PWN, Warszawa 2003.
3. Dobija M., Rachunkowość zarządcza i controlling, PWN, Warszawa, 2001.
4. Leszczyński Z., Wnuk T., Controlling. Fundacja Rozwoju Rachunkowości w Polsce, Warszawa 2000
5. Sierpińska M. (red.), Controlling funkcyjny w przedsiębiorstwie, Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2004.Nowak B.:
6. Sobańska I., Rachunek kosztów i rachunkowość zarządcza, C. H. BECK, Warszawa 2006r.
7. Jaruga A., Nowak W., Szychta A. , Rachunkowość zarządcza – koncepcje i zastosowanie, Społeczna Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Zarządzania, Łódź, 2001r.
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się