- Nazwa przedmiotu:
- Mikrobiologia ogólna i przemysłowa
- Koordynator przedmiotu:
- prof. nzw. dr hab. Danuta Czajkowska
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- Wspólne
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 5 / rok ak. 2009/2010
- Liczba punktów ECTS:
- 6
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład60h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Chemia organiczna, Biochemia
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Celem wykładu jest zrozumienie roli mikroorganizmów w procesach zachodzących w przyrodzie, w psuciu się żywności, w rozkładzie i korozji materiałów, w wywoływaniu chorób ludzi, roślin i zwierząt; znajomość metod walki z niekorzystnymi drobnoustrojami oraz wykorzystania mikroorganizmów w produkcji fermentowanej żywności oraz w procesach biotechnologicznych.
- Treści kształcenia:
- Morfologia bakterii, grzybów i wirusów, struktury komórkowe i metody rozmnażania. Zarys fizjologii i systematyki mikro-organizmów. Wpływ czynników środowiskowych na wzrost i przeżywalność drobnoustrojów. Mikroflora gleby, wody i powietrza. Rola mikroorganizmów w obiegu węgla, azotu, siarki i fosforu oraz w samooczyszczaniu wód.. Niekorzystne działanie drobnoustrojów jako czynników psujących żywność, powodujących rozkład i korozję materiałów czy wywołujących choroby ludzi, roślin i zwierząt. Metody izolacji i identyfikacji drobnoustrojów oraz sposoby doskonalenia szczepów przydatnych w procesach biotechnologicznych (metody klasyczne i technologia rekombinacji DNA). Metody przechowywania szczepów warunkujące zachowanie ich cech biotechnologicznych. Metody określające wielkość populacji drobnoustrojów, w tym również najnowsze metody instrumentalne. Niszczenie drobno-ustrojów wprowadzających zakłócenia w produkcji żywności, w przemyśle biotechnologicznym i farmaceutycznym oraz metody sprawdzające efektywność zastosowanych procedur. Wykorzystanie bakterii i grzybów w podstawowych procesach biotechnologicznych (browarnictwo, winiarstwo, produkcja drożdży piekarskich, produkcja etanolu, antybiotyków, kwasów organicznych, probiotyków, amino-kwasów, bakteriocyn, fermentowanej żywności) oraz w przygoto-waniu kultur starterowych. Zastosowanie rekombinowanych szczepów w procesie otrzymywania produktów ważnych z punktu widzenia zdrowia człowieka (hormonu wzrostu, insuliny, immunoszczepionek).
- Metody oceny:
- egzamin
- Egzamin:
- Literatura:
- 1. Z. Libudzisz, K. Kowal, Mikrobiologia Techniczna, t. I i II, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2000.
2. W. Kunicki-Goldfinger, Życie bakterii, PWN, 2007.
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się