Nazwa przedmiotu:
Chemia
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Janusz Zachara
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Inżynieria Biomedyczna
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2009/2010
Liczba punktów ECTS:
6
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium30h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Przedmiot realizowany na semestrze I - wymagana znajomość chemii, fizyki i matematyki na poziomie szkoły średniej.
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Celem wykładu jest zapoznanie studentów ze strukturą i przemianami materii na poziomie mikro- i makroskopowym ze szczególnym uwzględnieniem teorii wiązań chemicznych.
Treści kształcenia:
Wykład: 1. Budowa materii. 2. Układ okresowy pierwiastków. 3. Rodzaje wiązań i typy związków chemicznych. 4. Budowa układów makroskopowych. 5. Równowagi chemiczne i równowagi fazowe. 6. Reakcje chemiczne. 7. Wodór i jego związki. 8. Związki tlenowe. 9. Chemia węgla. Laboratorium: Podstawy chemii nieorganicznej: 1. Równowagi jonowe w roztworach wodnych. Iloczyn rozpuszczalności. a) Badanie oddziaływań jonów w roztworach wodnych; 2. Równowagi kompleksowania. Reakcje red-ox. Szereg napięciowy metali. a) Poznanie reakcji kompleksowania i czynników wpływających na jej przebieg, omówienie pojęcia potencjału standardowego i reakcji red-ox; b) Właściwości wybranych kationów oraz anionów. Podstawy analizy jakościowej; c) Poznanie właściwości kwasowo-zasadowych oraz red-ox wybranych drobin oraz podstaw analizy jakościowej kationów i anionów; d) Przeprowadzenie szeregu reakcji charakterystycznych dla omawianych jonów w celu ich identyfikacji. Klasyczne metody analizy ilościowej. 1. Alkacymetria. a) Zasada działania wskaźnika alkacymetrycznego, substancje podstawowe do nastawiania miana, krzywe miareczkowania alkacymetrycznego; b) Alkalimetryczne oznaczanie kwasu octowego i oznaczanie zawartości substancji kwasowych w mleku wobec wskaźnika. 2. Kompleksometria. a) Rodzaj i budowa kompleksu EDTA z metalami, zasada działania wskaźników kompleksometrycznych, krzywe miareczkowania kompleksometrycznego; b) Kompleksometryczne oznaczanie wybranych pierwiastków w preparacie parafarmaceutycznym dodawanym do pasz, kompleksometryczne oznaczanie Fe, Mg i Ca. 3. Redoksometria. a) Wskaźniki i krzywe miareczkowania redoksometrycznego, rodzaje metod redoksometrycznych; b) Oznaczanie cukrów prostych metodą jodometryczną i badania zanieczyszczeń wody i ścieków. 4. Analiza strąceniowa. a) Równania na iloczyn rozpuszczalności, krzywe miareczkowania strąceniowego, charakterystyka osadów do analizy wagowej; b) Oznaczanie zawartości jonów chlorkowych w wodzie z Wisły i ściekach metodą Mohra oraz w szlamie leczniczym metodą Volharda.
Metody oceny:
Egzamin:
Literatura:
1. A. Bielański, Podstawy chemii nieorganicznej, PWN, Warszawa 1987, 2002.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się