- Nazwa przedmiotu:
- Biomateriały z aktywną funkcją przeciwdrobnoustrojową
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab. Danuta Czajkowska, prof. PW,
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny dowolnego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- 2. Przedmioty obieralne
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 2 / rok ak. 2009/2010
- Liczba punktów ECTS:
- 1
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- brak
- Treści kształcenia:
- Wykład obejmuje zagadnienia związane z zastosowaniem różnego typu materiałów pochodzenia biologicznego do otrzymywania nowego typu materiałów lub jako materiały o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, przydatnych w produkcji żywności, medycynie, rolnictwie, itp. Prezentowany materiał został podzielony na 4 bloki tematyczne:
1. Materiały pochodzenia biologicznego o działaniu przeciw-drobnoustrojowym lub mogące pełnić funkcję nośników substancji o działaniu przeciwdrobnoustrojowym.
Polisacharydy, białka izolowane z materiału roślinnego i zwierzęcego oraz wytwarzane przy udziale bakterii i grzybów przydatne do otrzymywania nowego typu biomateriałów. Właściwości i zastoso-wania chitozanu.
2. Biodegradowalne polimery opakowaniowe jako podstawa aktywnych opakowań do żywności
Otrzymywanie i właściwości skrobi termoplastycznej, kompozycji polimerowo-skrobiowych, biopoliestrów i pochodnych skrobi. Wykorzystanie biopolimerów do otrzymywania opakowań o działaniu przeciwdrobnoustrojowym.
3. Substancje przeciwdrobnoustrojowe stosowane w aktywnych opakowaniach do żywności.
Substancje o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, akceptowane w przemyśle spożywczym, tj. np. preparaty pochodzenia mikrobio-logicznego (bakteriocyny), pochodzenia zwierzęcego (lizozym) oraz ekstrakty roślinne.
4. Charakterystyka mikrobiologiczna surowej żywności jako podstawa projektowania aktywnych opakowań o właściwościach przeciw-drobnoustrojowych
Grupy drobnoustrojów powodujących psucie się surowej żywności w warunkach przechowywania w chłodni oraz bakterie chorobotwórcze przeżywające i namnażające się w tych warunkach. Sposoby przygotowywania oraz określania właściwości degradowanych lub jadalnych opakowań. Sposoby oceny aktywności biomateriałów z włączonymi substancjami o działaniu przeciwdrobnoustrojowym.
- Metody oceny:
- brak
- Egzamin:
- Literatura:
- brak
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się