Nazwa przedmiotu:
Biomateriały z aktywną funkcją przeciwdrobnoustrojową
Koordynator przedmiotu:
dr hab. Danuta Czajkowska, prof. PW,
Status przedmiotu:
Fakultatywny dowolnego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
2. Przedmioty obieralne
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2009/2010
Liczba punktów ECTS:
1
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
brak
Treści kształcenia:
Wykład obejmuje zagadnienia związane z zastosowaniem różnego typu materiałów pochodzenia biologicznego do otrzymywania nowego typu materiałów lub jako materiały o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, przydatnych w produkcji żywności, medycynie, rolnictwie, itp. Prezentowany materiał został podzielony na 4 bloki tematyczne: 1. Materiały pochodzenia biologicznego o działaniu przeciw-drobnoustrojowym lub mogące pełnić funkcję nośników substancji o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Polisacharydy, białka izolowane z materiału roślinnego i zwierzęcego oraz wytwarzane przy udziale bakterii i grzybów przydatne do otrzymywania nowego typu biomateriałów. Właściwości i zastoso-wania chitozanu. 2. Biodegradowalne polimery opakowaniowe jako podstawa aktywnych opakowań do żywności Otrzymywanie i właściwości skrobi termoplastycznej, kompozycji polimerowo-skrobiowych, biopoliestrów i pochodnych skrobi. Wykorzystanie biopolimerów do otrzymywania opakowań o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. 3. Substancje przeciwdrobnoustrojowe stosowane w aktywnych opakowaniach do żywności. Substancje o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, akceptowane w przemyśle spożywczym, tj. np. preparaty pochodzenia mikrobio-logicznego (bakteriocyny), pochodzenia zwierzęcego (lizozym) oraz ekstrakty roślinne. 4. Charakterystyka mikrobiologiczna surowej żywności jako podstawa projektowania aktywnych opakowań o właściwościach przeciw-drobnoustrojowych Grupy drobnoustrojów powodujących psucie się surowej żywności w warunkach przechowywania w chłodni oraz bakterie chorobotwórcze przeżywające i namnażające się w tych warunkach. Sposoby przygotowywania oraz określania właściwości degradowanych lub jadalnych opakowań. Sposoby oceny aktywności biomateriałów z włączonymi substancjami o działaniu przeciwdrobnoustrojowym.
Metody oceny:
brak
Egzamin:
Literatura:
brak
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się