Nazwa przedmiotu:
Podstawy zarządzania produkcją
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Anna Kosieradzka
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Grupa przedmiotów:
Zarządzanie produkcją
Kod przedmiotu:
ZAPRO
Semestr nominalny:
5 / rok ak. 2010/2011
Liczba punktów ECTS:
5
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium30h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Słowa kluczowe (prerekwizyty): zarządzanie, produkcja, otoczenie przedsiębiorstwa, strategie rozwoju produkcji, jakość, produktywność, innowacje produktowo-procesowe, planowanie produkcji, systemy klasy MRP, produkcja rytmiczna, system JIT, system OPT, typy, formy, odmiany organizacji produkcji, ciągłe usprawnianie, systemy motywacyjne, wartościowanie pracy, koszty produkcji, kontrola produkcji, kontroling strategiczny i operacyjny, kompleksowe systemy zarządzania produkcją: TQM, TPM, JIT, Lean Manufacturing.
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Poznanie podstawowych pojęć i problemów zarządzania produkcją oraz opanowanie podstawowych metod i technik zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie.
Treści kształcenia:
WYKŁAD 1. Wprowadzenie. 2. Planowanie produkcji na poziomie strategicznym. 3. Planowanie produkcji na poziomie taktycznym i operacyjnym. 4. Organizowanie i usprawnianie produkcji. 5. Kierowanie ludźmi w produkcji - motywowanie i przewodzenie. 6. Kontrola ilościowa i wartościowa produkcji. 7. Kompleksowe systemy zarządzania produkcją. 8. Zarządzanie projektami (przedsięwzięciami) w produkcji. LABORATORIUM 1. Metody prognozowania popytu. 2. Optymalizacja programu produkcyjnego przedsiębiorstwa. 3. Krzywa produkcyjnego uczenia się. 4. Planowanie wg cyklu produkcyjnego. 5. Planowanie potrzeb materiałowych - metoda MRP. 6. Planowanie produkcji rytmicznej. 7. Planowanie wg stanu magazynowego. 8. Reguły priorytetu w sterowaniu produkcją. 9. Równoważenie linii montażowej. 10. Planowanie przedsięwzięć. 11. Wartościowanie pracy i kształtowanie wynagrodzeń. 12. Ocena pracowników. 13. Proces narastania kosztów wyrobu złożonego. 14. Ocena i kontrola wyników produkcyjnych przedsiębiorstwa.
Metody oceny:
brak
Egzamin:
Literatura:
1. Durlik I., Inżynieria zarządzania cz.I i II, Agencja Wydawnicza Placet, Warszawa 1996. 2. Jasiński Z. red., Motywowanie w przedsiębiorstwie, Agencja Wydawnicza Placet, Warszawa 1998. 3. Johnston R., Chambers S., Harland Ch., Harrison A., Zarządzanie działalnością operacyjną. Analiza przypadków., Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001. 4. Muhleman A.P., Oakland J.S., Lockyer K.G., Zarządzanie. Produkcja i usługi. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1995. 5. Waters D. Zarządzanie operacyjne. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się