- Nazwa przedmiotu:
- Organizacja technicznego przygotowania produkcji
- Koordynator przedmiotu:
- Prof. dr hab. inż. Ryszard Żuber
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie
- Grupa przedmiotów:
- wspólna
- Kod przedmiotu:
- ORGTE
- Semestr nominalny:
- 3 / rok ak. 2009/2010
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium15h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Słowa kluczowe (prerekwizyty):
przygotowanie produkcji, techniczne przygotowanie produkcji, innowacje badania, rozwój, wdrożenie, proces, metody, konstrukcja, technologia rozruch produkcji
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Wskazanie podstawowych zagadnień, zasad, metod projektowania organizacji technicznego przygotowania produkcji (OTPP) oraz ich realizacji w praktyce.
- Treści kształcenia:
- WYKŁAD
1. Miejsce problematyki organizacji przygotowania produkcji.
2. Organizacja przygotowania produkcji w cyklu BRW.
3. Charakterystyka produktów i ich kategorie.
4. Transfer technologii, rodzaje działalności a własność przemysłowa.
5. Projektowanie wyrobów, usług i procesów.
6. Typowe procesy technicznego przygotowania produkcji.
7. Podstawowe obliczenia w planowaniu przedsięwzięć przygotowania produkcji.
8. Podstawowe obliczenia organizacyjno-produkcyjne, rozruch produkcji.
9. Charakterystyka procesów decyzyjnych w działalności OTPP.
10. Typowe decyzje w OTPP.
11. Systemy zarządzania i współpracy realizatorów OTPP.
12. Zarządzanie działalnością OTPP przedsiębiorstwa.
13. Wybrane techniki twórczego rozwiązywania problemów w OTPP.
14. Techniki wartościowania w procesach decyzyjnych.
15. Systemy jakości a OTPP.
ĆWICZENIA
1. Wprowadzenie do ćwiczeń.
2. Zarządzanie realizacją projektu.
3. Wybór i charakterystyka wyrobu bazowego.
4. Analiza marketingowa produktu.
5. Założenia rozwiązania konstrukcyjno-technologicznego wyrobu.
6. Projekt procesu przygotowania produkcji.
7. Projekt struktury organizacyjnej technicznego przygotowania produkcji.
8. Projekt przebiegu procesu technicznego przygotowania produkcji.
9. Określenie pracochłonności i kosztów konstrukcyjnego przygotowania.
10. Określenie pracochłonności i kosztów technologicznego przygotowania.
11. Określenie pracochłonności i kosztów prac organizacyjno-inwestycyjnych.
12. Analiza przygotowania produkcji w czasie.
13. Projekt analizy zapotrzebowania na zasoby przedsięwzięcia.
14. Analiza finansowo-ekonomiczna przedsięwzięcia.
15. Raport dla kierownictwa.
- Metody oceny:
- brak
- Egzamin:
- Literatura:
- 1. M. Dworczyk, R. Szlasa: Zarządzanie innowacjami, OWPW 2001,
2. pr. zb. pod red. R. Żubera: Doświadczenia transferu i wdrażania innowacji, OWPW 2000,
3. R. Żuber: Zarządzanie przedsięwzięciami, OWPW 1999
4. pr. zb. pod red. R.Żubera, A.K. Kazancewa M. Dworczyka: Zarządzanie innowacjami i transferem technologii, OWPW 1998
5. R. Żuber: Planowanie i kierowanie przygotowaniem produkcji, PWN 1991.
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się