Nazwa przedmiotu:
Organizacja produkcji
Koordynator przedmiotu:
Dr inż. Jacek Bałuk
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie
Grupa przedmiotów:
wspólna
Kod przedmiotu:
ORGAP
Semestr nominalny:
4 / rok ak. 2009/2010
Liczba punktów ECTS:
5
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium15h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Słowa kluczowe (prerekwizyty): produkcja, konkurencyjność, strategie produkcji, wyroby i usługi, procesy produkcyjne, systemy produkcyjne, organizacja i zarządzanie produkcją, możliwości produkcyjne, realizacja procesu produkcyjnego w przestrzeni i w czasie, cykl produkcyjny, zapasy produkcyjne, systemy zarządzania produkcją, sterowanie cyklem i zapasami, systemy MRP/ERP, JIT, OPT, logistyka, handel elektroniczny, produktywność i programy poprawy produktywności, nowe trendy w organizacji produkcji.
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Opanowanie teoretyczne i praktyczne podstawowych pojęć, koncepcji, zasad i metod organizacji produkcji. Zapoznanie się z głównymi obszarami i problemami decyzyjnymi organizacji produkcji, dotyczącymi produktu, procesu, systemów i zasobów, zarządzania możliwościami produkcyjnymi, czasem i zapasami. Przegląd podstawowych koncepcji, technologii i systemów zarządzania produkcją. Przedmiot stanowi kompendium wiedzy na temat podstawowych pojęć z uwzględnieniem najnowszych trendów rozwoju i technologii. Dostarcza zestawu narzędzi koncepcyjnych i analitycznych wspomagających rozwiązywanie podstawowych zagadnień i podejmowanie kluczowych decyzji dotyczących organizacji i zarządzania produkcją.
Treści kształcenia:
WYKŁAD 1. Produkcja - strategie produkcji. 2. Wyroby i usługi. 3. Procesy produkcyjne. 4. Systemy produkcyjne. 5. Możliwości produkcyjne. 6. Lokalizacja produkcji i usług. 7. Prognozowanie i planowanie zagregowane. 8. Cykl produkcyjny. 9. Zapasy produkcyjne. 10. Planowanie potrzeb materiałowych. 11. Produkcja just-in-time. 12. Logistyka w przedsiębiorstwie. 13. Produktywność. ĆWICZENIA 1. Obliczanie podstawowych wielkości wydziału metodą wskaźnikową. 2. Obliczanie programu produkcyjnego wyrobu złożonego. 3. Obliczanie wielkości partii produkcyjnej. 4. Obliczanie okresu technologicznego. 5. Obliczanie zapasów obrotowych. 6. Projektowanie rozmieszczenia stanowisk roboczych. 7. Optymalizacja programu produkcji metodą programowania liniowego. 8. Zaliczenie.
Metody oceny:
brak
Egzamin:
Literatura:
1. Muhlemann A.P., Oakland J.S, Lockyer K.G: Zarządzanie. Produkcja i usługi, PWN, Warszawa 1995 2. Waters D.: Zarządzanie operacyjne. Towary i usługi, PWN, Warszawa 2000 3. Lis S., Santarek K., Strzelczak S.: Organizacja elastycznych systemów produkcyjnych, PWN, Warszawa 1994 4. Lis S.(red.), Vademecum produktywności, Agencja Wydawnicza PLACET, Warszawa 1996
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się