- Nazwa przedmiotu:
- Wymiana ciepła w układach biologicznych
- Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab. inż. Tomasz Wiśniewski
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Energetyka
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- NS591
- Semestr nominalny:
- 2 / rok ak. 2009/2010
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- NW116 - Termodynamika 1 (TERMA1)
NK423 - Wymiana ciepła 1 (WYCIEP1)
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Po zaliczeniu przedmiotu student potrafi sporządzić bilans cieplny człowieka. Potrafi dokonać pomiarów i obliczeń służących do oceny komfortu cieplnego. Potrafi dokonać bilansów ciepła i obliczeń czasu zamrażania. Poznaje zagrożenia związane z działaniem niskich i wysokich temperatur na organizm ludzki oraz sposoby ochrony przed nimi.
- Treści kształcenia:
- Bilans cieplny człowieka. Fizjologia gospodarki cieplnej ustroju. Układ termoregulacji. Komfort cieplny. Pomiary komfortu cieplnego. Działanie silnych źródeł promieniowania i wysokich temperatur na organizm ludzki. Działanie niskich temperatur na organizm ludzki. Zamrażanie tkanek. Krioterapia. Oddziaływania promieniowania laserowego na tkanki. Zamrażanie żywności. Zastosowanie termografii w podczerwieni.
- Metody oceny:
- Zaliczenie na podstawie 2 sprawdzianów.
- Egzamin:
- Literatura:
- 1. Wiśniewski S., Wiśniewski T.S.: Wymiana ciepła. WNT, 2000 r.
2. Fanger P.O. Komfort cieplny. Arkady, 1974 r.
3. Gruda Z., Postolski J.: Zamrażanie żywności. WNT, 1999 r.
Dodatkowe literatura:
- Materiały dostarczone przez wykładowcę,
- Polskie normy dotyczące komfortu cieplnego
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się