Nazwa przedmiotu:
Zarządzanie produkcją
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Anna Kosieradzka
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Zarządzanie
Grupa przedmiotów:
Wspólne
Kod przedmiotu:
ZAPRO
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2010/2011
Liczba punktów ECTS:
4
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia15h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Prerekwizyty: Strategie ogólne i strategie produkcji przedsiębiorstw, zarządzanie strategiczne produkcją, koncepcja World Class Manufacturing, Kaizen, podejście procesowe, programy i metody poprawy produktywności, TPM, wybrane elementy JIT, lean production i lean management, zaawansowane problemy systemów MRP/ERP, zarządzanie ograniczeniami, łańcuchy dostaw i dystrybucji, zarządzanie międzyorganizacyjne, organizacje wirtualne, e-business
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Opanowanie podstawowych koncepcji i narzędzi zarządzania strategicznego i operatywnego produkcją i usługami oraz sposobów ich wykorzystania w przedsiębiorstwach różnego typu. Przedmiot dostarcza słuchaczowi niezbędnych narzędzi wykorzystywanych w zarządzaniu produkcją i usługami, użytecznych w różnych sytuacjach rynkowych, technicznych, produkcyjnych i organizacyjnych. Szczególny nacisk położony będzie na narzędzia zarządzania produkcją i usługami mające istotny wpływ na konkurencyjność przedsiębiorstw.
Treści kształcenia:
WYKŁAD 1. Zarządzanie strategiczne produkcją i usługami. 2. Zarządzanie strategiczne produkcją i usługami cd. 3. Podejście procesowe w zarządzaniu produkcją i usługami. 4. Ciągłe usprawnienia, KAIZEN. 5. Programy i metody poprawy produktywności. 6. Wybrane elementy JIT. 7. Wybrane elementy JIT cd. 8. Lean production i lean management. 9. Lean production i lean management cd. 10. Zarządzanie ograniczeniami. 11. Zaawansowane problemy MRP/ERP. 12. Zaawansowane problemy MRP/ERP cd. 13. Zarządzanie dystrybucją. 14. Zarządzanie łańuchami dostaw. 15. Zarządzanie międzyorganizacyjne, organizacje wirtualne, e-business. LABORATORIUM 1. Analiza wybranego procesu w przedsiębiorstwie. 2. Organizacja stanowiska roboczego. 3. Możliwości produkcyjne. 4. Możliwości produkcyjne cd. 5. Planowanie przebiegu produkcji w czasie. 6. Koszty produkcji.
Metody oceny:
brak
Egzamin:
Literatura:
1. Adair Ch.B., Murray B.A., Radykalna reorganizacja firmy, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2002 2. Goldratt E.M., Cox J., Cel. Doskonałośc w produkcji, WERBEL, 2000 3. Goldratt E,M., Łańcuch krytyczny, WERBEL, 2000 4. Grudzewski W., Hejduk I., Przedsiębiorstwo wirtualne, Diffin 2002 5. Kasiewicz S., Zarządzanie operacyjne w dobie globalizacji, Diffin, 2002 6. Lis S. (red.), Vademecum produktywności, Agencja Wydawnicza PLACET, 1999 7. Masaaki Imai, KAIZEN - tajemnica sukcesu Japonii, OBJW "Zetom",1992 8. Rummler G.A., Brache A.P.,Podnoszenie efektywności organizacji, PWE, 2000 9. Womack J.P., Jones D.T, Odchudzanie firm, CIM, 2001
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się