Nazwa przedmiotu:
Systemy i techniki jakości produkcji
Koordynator przedmiotu:
Dr inż. Bolesław Szomański
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Zarządzanie
Grupa przedmiotów:
Produkcja na Rynki Międzynarodowe
Kod przedmiotu:
SYTJA
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2010/2011
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Prerekwizyty: jakość, zarządzanie jakością, ISO 9000, ISO 9001, ISO 9004, zapewnianie jakości, metody doskonalenia jakości, metody i techniki doskonalenia jakości, statystyczna kontrola jakości, Statystyczne sterowanie procesem, SPC, metoda Ishikawy, FMEA, QFD, audit jakości, certyfikacja systemów jakości
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest zapoznanie uczestników zajęć z nowoczesnymi koncepcjami systemów zarządzania jakością zgodnie normami ISO serii 9000 oraz metodami i technikami doskonalenia jakości. Przedmiot dostarcza wiedzy oraz umiejętności do rozumienia i stosowania systemów zarządzania jakością wg norm ISO serii 9000 oraz stosowania wybranych metod i technik doskonalenia jakości ze szczególnym uwzględnieniem ich zastosowania w procesach produkcyjnych.
Treści kształcenia:
WYKŁAD 1. Wprowadzenie. Historia systemów i technik jakości. 2. Statystyczna kontrola jakości bieżąca. 3. Statystyczna kontrola jakości odbiorcza. 4. Statystyczne sterowanie procesem (SPC). 5. Metody i techniki doskonalenia jakości. 6. Nowe metody i techniki doskonalenia jakości. 7. Norma ISO 9000:2000. 8. Systemy Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001:2000. 9. Norma PN:ISO 9004:2001-wytyczne. 10. Audit jakości. Certyfikacja systemów zarządzania jakością.
Metody oceny:
brak
Egzamin:
Literatura:
1. Manager Jakości red. J.Bagiński wyd PW Warszawa 2000 2. Systemy Zarządzania Jakością Normy PN-ISO 9000,9001,9004:2001
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się