- Nazwa przedmiotu:
- Analityczna kontrola bioprocesów
- Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab. inż. Elżbieta Malinowska
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 2 / rok ak. 2011/2012
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 1. godziny kontaktowe 30h, w tym:
a) obecność na wykładach – 15h
b) obecność na seminariach – 15h
2. przygotowanie i wygłoszenie prezentacji – 30h
3. przygotowanie do egzaminu i obecność na egzaminie – 25h
Razem nakład pracy studenta: 85h, co odpowiada 3 punktom ECTS.
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1. obecność na wykładach – 15h,
2. obecność na seminariach – 15h
Razem: 30h, co odpowiada 1 punktom ECTS.
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 0
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia15h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Chemia analityczna
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Po ukończeniu kursu student powinien:
• mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat analitycznej kontroli procesowej w biotechnologii,
• znać techniki analityczne stosowane w kontroli procesowej, sposoby pobierania próbek oraz podstawowe aspekty dotyczące walidacji metod analitycznych,
• dokonać optymalizacji oraz oceny ekonomicznej kontroli analitycznej dla danego procesu biotechnologicznego.
- Treści kształcenia:
- Wykład prezentuje podstawowe zadania analizy procesowej, a także zagadnienia związane z optymalizacją, oceną ekonomiczną oraz najnowszymi trendami analizy procesowej, ze szczególnym uwzględnieniem procesów biotechnologicznych. Omówione będą techniki analityczne (np., „mokra” analiza chemiczna, techniki spektroskopowe i immunologiczne, (bio)sensory), stosowane w kontroli procesowej wraz z podaniem przykładów. Zaakcentowane zostaną problemy związane z odpowiednim pobieraniem próbek oraz zasygnalizowane podstawowe aspekty dotyczące walidacji metod analitycznych.
- Metody oceny:
- egzamin pisemny
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- 1. F. McLennan, B. Kowalski, Process Analytical Chemistry, Blackie Academic & Professional, London 1995.
2. M. Trojanowicz, Automatyzacja w analizie chemicznej,
WNT, 1992.
3. W. Szczepaniak, Metody Instrumentalne w Analizie Chemicznej, PWN, Warszawa 2004.
- Witryna www przedmiotu:
- ch.pw.edu.pl
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt W01
- zna specyfikę metod analitycznych stosowanych w analizie procesowej
Weryfikacja: egzamin, prezentacja
Powiązane efekty kierunkowe:
K_W01, K_W09
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_W01, T2A_W03, T2A_W05, T2A_W06
- Efekt W02
- zna specyfikę metod analitycznych stosowanych w analizie procesowej zna techniki analityczne stosowane w kontroli procesowej, sposoby pobierania próbek oraz podstawowe aspekty dotyczące walidacji metod analitycznych
Weryfikacja: egzamin, prezentacja
Powiązane efekty kierunkowe:
K_W01, K_W09
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_W01, T2A_W03, T2A_W05, T2A_W06
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt U01
- potrafi dokonać optymalizacji oraz oceny ekonomicznej kontroli analitycznej dla procesu biotechnologicznego
Weryfikacja: prezentacja
Powiązane efekty kierunkowe:
K_U10, K_U13, K_U17
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_U08, T2A_U09, T2A_U11, T2A_U13, T2A_U15
- Efekt U02
- Potrafi przygotować i przedstawić ustną prezentację z zakresu studiowanego zagadnienia
Weryfikacja: prezentacja
Powiązane efekty kierunkowe:
K_U01, K_U06
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_U01, T2A_U05, T2A_U10, T2A_U04
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt K01
- potrafi pracować samodzielnie studiując wybrane zagadnienie oraz wybierając najważniejsze elementy w celu ich publicznego zaprezentowania
Weryfikacja: prezentacja
Powiązane efekty kierunkowe:
K_K02
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_K06