- Nazwa przedmiotu:
- Podstawy biotechnologii
- Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab. inż. Krzysztof W. Szewczyk
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Inzynieria Chemiczna i Procesowa
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- Semestr nominalny:
- 6 / rok ak. 2011/2012
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Kurs inżynierii procesowej i aparatury procesowej.
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest omówienie podstawowych elementów procesów biotechnologicznych.
- Treści kształcenia:
- Historia i rozwój biotechnologii. Szczepy przemysłowe – właściwości, selekcja, doskonalenie. Przechowywanie szczepów. Przygotowywanie inokulum. Media hodowlane. Sterylizacja.
Techniki hodowli: hodowle okresowe, okresowe z ciągłym dozowaniem, hodowle ciągłe, hodowle w podłożach stałych. Specyfika procesów wydzielania bioproduktów.
Przykłady biotechnologii: produkcja biomasy, fermentacja etanolowa, preparaty enzymatyczne, farmaceutyki, biotechnologie środowiskowe.
- Metody oceny:
- Egzamin ustny.
- Egzamin:
- Literatura:
- K.W. Szewczyk “Technologia biochemiczna” OWPW, Warszawa,1997
U.E. Viersturs, I.A. Szmite, A.W. Żilewicz „Biotechnologia:“, WNT, 1992
P. Präve, U. Faust, W. Sittig, D.A. Sukatsch “Fundamentals of Biotechnology”, VCH, Weinheim, 1987
H.J. Rehm, G. Reed “Biotechnology”, VCH, Weinhheim, vol2,3,41983-1985
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się