Nazwa przedmiotu:
Podstawy biotechnologii
Koordynator przedmiotu:
prof. dr hab. inż. Krzysztof W. Szewczyk
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Inzynieria Chemiczna i Procesowa
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
Semestr nominalny:
6 / rok ak. 2011/2012
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Kurs inżynierii procesowej i aparatury procesowej.
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest omówienie podstawowych elementów procesów biotechnologicznych.
Treści kształcenia:
Historia i rozwój biotechnologii. Szczepy przemysłowe – właściwości, selekcja, doskonalenie. Przechowywanie szczepów. Przygotowywanie inokulum. Media hodowlane. Sterylizacja. Techniki hodowli: hodowle okresowe, okresowe z ciągłym dozowaniem, hodowle ciągłe, hodowle w podłożach stałych. Specyfika procesów wydzielania bioproduktów. Przykłady biotechnologii: produkcja biomasy, fermentacja etanolowa, preparaty enzymatyczne, farmaceutyki, biotechnologie środowiskowe.
Metody oceny:
Egzamin ustny.
Egzamin:
Literatura:
K.W. Szewczyk “Technologia biochemiczna” OWPW, Warszawa,1997 U.E. Viersturs, I.A. Szmite, A.W. Żilewicz „Biotechnologia:“, WNT, 1992 P. Präve, U. Faust, W. Sittig, D.A. Sukatsch “Fundamentals of Biotechnology”, VCH, Weinheim, 1987 H.J. Rehm, G. Reed “Biotechnology”, VCH, Weinhheim, vol2,3,41983-1985
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się