Nazwa przedmiotu:
Technologie spożywcze
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Adam Ruciński
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Energetyka
Grupa przedmiotów:
Specjalnosciowe
Kod przedmiotu:
NS633
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2011/2012
Liczba punktów ECTS:
1
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Po zaliczeniu przedmiotu student powinien posiadać szeroką wiedzę na temat przemysłu spożywczego w Polsce. Powinien identyfikować procesy, technologie i urządzenia służące do produkcji żywności. Powinien także umieć identyfikować zagrożenia płynące z niestosowania się do zaleceń normowych przyjętych przy przetwórstwie i produkcji żywności.
Treści kształcenia:
Wykład: surowce spożywcze, dokładna analiza budowy i zasady działania urządzeń do produkcji żywności; opis podstawowych procesów technologicznych służących do wytwarzania żywności w wielu gałęziach szeroko rozumianego przemysły spożywczego: przetwórstwo zbóż, mleka, mięsa; cukrownictwo, piekarnictwo, przygotowanie surowca do produkcji, uwarunkowania higieniczne, możliwe sposoby zakażenia żywności, czyszczenie i dezynfekcja instalacji, system analizy zagrożeń HACCP; opakowania; stosowanie środków dodatkowych; Ćwiczenia: identyfikacja najnowszych rozwiązań w dziedzinie przemysłu spożywczego od nowych rozwiązań technologicznych do zaawansowanych metod biochemicznych i biotechnologicznych (żywność GMO); analiza możliwych zagrożeń w wybranych procesach produkcyjnych, metody zapobiegania; projektowanie systemu HACCP
Metody oceny:
kolokwium zaliczające (zaliczone pozytywnie) oraz prezentacja wygłaszana w trakcie zajęć dotycząca nowych lub zaawansowanych technologii przetwórstwa lub wytwarzania produktów spożywczych Praca własna: Przygotowanie prezentacji wygłaszanej potem na zajęciach
Egzamin:
Literatura:
1. Pijanowski E. i in.: Ogólna technologia żywności. WNT. 2. Pijanowski E.: Zarys chemii i technologii mleczarstwa. Tom I i II. PWRiL. 3. Lewicki P. P. i in.: Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. Tom I i II. WNT Dodatkowe literatura: - materiały dostarczone przez wykładowcę - czasopisma branżowe w zakresie przemysłu spożywczego - zasoby internetowe. firm zajmujących się wytwarzaniem żywności i urządzeń służących do tego celu
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt EW1
Ma podstawową wiedzę na temat struktury przemysłu spożywczego w Polsce z uwzględnieniem miejsca chłodnictwa w tej gałęzi przemysłu.
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt EW2
Ma elementarną wiedzę na temat procesów jednostkowych w przemyśle spożywczym (odbiór, czyszczenie surowca, rozdrabnianie, mieszanie, procesy cieplne).
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt EW3
Ma podstawową wiedzę w zakresie organizacji procesów technologicznych wyrobu wybranych produktów końcowych ( np. wyroby mleczne, przetwórstwo owoców i warzyw, wyroby piekarskie).
Weryfikacja: prezentacja
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt EW4
Ma podstawową wiedzę na temat zagrożeń mikrobiologicznych przy produkcji żywności, zarządzania ryzykiem i zapobiegania – system HACCP.
Weryfikacja: preentacja
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt Wpisz opis
Wpisz opis
Weryfikacja: Wpisz opis
Powiązane efekty kierunkowe: E2_W05, E2_W15
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W01, T2A_W02, T2A_W06

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt EU1
Potrafi dokonać identyfikacji licznych urządzeń w przemyśle przetwórczym i rozumie ich zasadę działania.
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt EU2
Potrafi przeanalizować proces technologiczny wyrobu danego produktu i dobrać właściwe urządzenia chłodnicze.
Weryfikacja: prezentacja
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt EU3
Potrafi dokonać analizy procesu wyrobu produktu z uwzględnieniem analizy ryzyka skażenia produktu.
Weryfikacja: prezentacja
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt EU4
Potrafi zaprezentować wybrane nowoczesne metody produkcji żywności z uwzględnieniem najważniejszych wymagań poruszanych w ciągu kursu.
Weryfikacja: prezentacja
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt Wpisz opis
Wpisz opis
Weryfikacja: Wpisz opis
Powiązane efekty kierunkowe: E2_K02
Powiązane efekty obszarowe: T2A_K02