Nazwa przedmiotu:
Podstawy biznesu
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Elżbieta Rzeszutek
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Grupa przedmiotów:
wspólna
Kod przedmiotu:
POBIZ
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2011/2012
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
godziny kontaktowe 30h zapoznanie się ze wskazaną literaturą 14h czas przygotowania do zaliczenia 16h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia30h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Słowa kluczowe (prerekwizyty): działalność gospodarcza, spółka, ustawa, rozporządzenie, podatek, pracodawca, pracownik
Limit liczby studentów:
-
Cel przedmiotu:
Poznanie podstaw formalno-prawnych prowadzenia działalności gospodarczej. Studenci po ukończeniu zajęć powinni posiadać umiejętności dotyczące: wyboru formy organizacyjno-prawnej działalności gospodarczej, rejestracji i likwidacji przedsiębiorstwa, prowadzenia rozliczeń podatkowych i z ZUS, wyboru formy zatrudniania pracowników.
Treści kształcenia:
ĆWICZENIA 1. Wprowadzenie – działalność gospodarcza jako alternatywa zarobkowa 2. Prowadzenie działalności gospodarczej w formie spółki cywilnej 3. Działalności gospodarcza w formie spółki jawnej i partnerskiej 4. Działalność gospodarcza w formie spółki komandytowej i komandytowo-akcyjnej 5. Działalność gospodarcza w formie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. 6. Działalność gospodarcza w formie spółki akcyjnej 7. Kolokwium 8. Ordynacja podatkowe, zryczałtowane formy opodatkowania 9. Podatek dochodowy od osób fizycznych 10. Prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów 11. Elementy podatku od wartości dodanej VAT 12. Ewidencjonowanie zdarzeń gospodarczych – „pełna księgowość” 13. Jak zatrudnić pracowników 14. Pieniądze w firmie 15. Zaliczenie
Metody oceny:
zaliczenie pisemne oraz projekt
Egzamin:
nie
Literatura:
1. Kodeks Spółek Handlowych 2. Kodeks Cywilny 3. Ustawy i Rozporządzenia podatkowe 4. Kodeks Pracy 5. ABC Small Biznesu, wyd. MARCUS 6. www.podatki.pl; www.pit.pl; www.vat.pl; www.e-prawnik.pl; www.kadry.info.pl
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt Wpisz opis
Celem przedmiotu jest nabycie kompetencji umożliwiajacych założenie i prowadzenie działalnosci gospodarczej we własciwej do wybranego procesu wytwarzania lub swiadczonej usługi strukturze zgodnie z obowiazujacym prawem oraz pozyskaniem na ten cel niezbednych srodków.
Weryfikacja: zaliczenie pisemne oraz projekt
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt Wpisz opis
Potrafi zastosowac wiedze teoretyczna z zakresu tworzenia struktur przedsiebiorstw oraz zarzadzania nimi.
Weryfikacja: zaliczenie pisemne oraz projekt
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt Wpisz opis
Ma swiadomosc poziomu swojej wiedzy i umiejetnosci, rozumie koniecznosc dalszego doskonalenia sie zawodowego i rozwoju osobistego
Weryfikacja: zaliczenie pisemne oraz projekt
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: