- Nazwa przedmiotu:
- Podstawy biznesu
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Elżbieta Rzeszutek
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
- Grupa przedmiotów:
- wspólna
- Kod przedmiotu:
- POBIZ
- Semestr nominalny:
- 2 / rok ak. 2011/2012
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- godziny kontaktowe 30h zapoznanie się ze wskazaną literaturą 14h czas przygotowania do zaliczenia 16h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia30h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Słowa kluczowe (prerekwizyty):
działalność gospodarcza, spółka, ustawa, rozporządzenie, podatek, pracodawca, pracownik
- Limit liczby studentów:
- -
- Cel przedmiotu:
- Poznanie podstaw formalno-prawnych prowadzenia działalności gospodarczej. Studenci po ukończeniu zajęć powinni posiadać umiejętności dotyczące: wyboru formy organizacyjno-prawnej działalności gospodarczej, rejestracji i likwidacji przedsiębiorstwa, prowadzenia rozliczeń podatkowych i z ZUS, wyboru formy zatrudniania pracowników.
- Treści kształcenia:
- ĆWICZENIA
1. Wprowadzenie – działalność gospodarcza jako alternatywa zarobkowa
2. Prowadzenie działalności gospodarczej w formie spółki cywilnej
3. Działalności gospodarcza w formie spółki jawnej i partnerskiej
4. Działalność gospodarcza w formie spółki komandytowej i komandytowo-akcyjnej
5. Działalność gospodarcza w formie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością.
6. Działalność gospodarcza w formie spółki akcyjnej
7. Kolokwium
8. Ordynacja podatkowe, zryczałtowane formy opodatkowania
9. Podatek dochodowy od osób fizycznych
10. Prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów
11. Elementy podatku od wartości dodanej VAT
12. Ewidencjonowanie zdarzeń gospodarczych – „pełna księgowość”
13. Jak zatrudnić pracowników
14. Pieniądze w firmie
15. Zaliczenie
- Metody oceny:
- zaliczenie pisemne oraz projekt
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. Kodeks Spółek Handlowych
2. Kodeks Cywilny
3. Ustawy i Rozporządzenia podatkowe
4. Kodeks Pracy
5. ABC Small Biznesu, wyd. MARCUS
6. www.podatki.pl; www.pit.pl; www.vat.pl; www.e-prawnik.pl; www.kadry.info.pl
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt Wpisz opis
- Celem przedmiotu jest nabycie kompetencji umożliwiajacych założenie i prowadzenie działalnosci gospodarczej we własciwej do wybranego procesu wytwarzania lub swiadczonej usługi strukturze zgodnie z obowiazujacym prawem oraz pozyskaniem na ten cel niezbednych srodków.
Weryfikacja: zaliczenie pisemne oraz projekt
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt Wpisz opis
- Potrafi zastosowac wiedze teoretyczna z zakresu tworzenia struktur przedsiebiorstw oraz zarzadzania nimi.
Weryfikacja: zaliczenie pisemne oraz projekt
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt Wpisz opis
- Ma swiadomosc poziomu swojej wiedzy i umiejetnosci, rozumie koniecznosc dalszego doskonalenia sie zawodowego i rozwoju osobistego
Weryfikacja: zaliczenie pisemne oraz projekt
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: