- Nazwa przedmiotu:
- Technologia chemiczna 2 cz.2 (polimery i biotechnologie)
- Koordynator przedmiotu:
- Dr inż. P. Parzuchowski
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
- Grupa przedmiotów:
- Technologie Chemiczne
- Kod przedmiotu:
- LTEC2
- Semestr nominalny:
- 6 / rok ak. 2011/2012
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład300h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Chemia organiczna - laboratorium, chemia analityczna - laboratorium
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Celem ćwiczeń będzie praktyczna realizacja jednej z metod syntezy polimerów termoplastycznych oraz procesów sieciowania handlowych żywic otrzymywanych metodą polikondensacji. Każde z dwu przewidzianych ćwiczeń będzie prowadzone w różnych wariantach. Dzięki temu studenci poznają podstawowe operacje jednostkowe i równocześnie po zakończeniu cyklu zostanie przeanalizowany wpływ różnych parametrów procesów na wydajność i właściwości otrzymywanych produktów. W procesach polimeryzacji badana będzie wielkość cząstek i ciężary cząsteczkowe produktów metodami rozproszenia światła i chromatografii żelowej. Produkty reakcji sieciowania będą poddawane testom na rozciąganie w maszynie wytrzymałościowej.
Celem ćwiczeń laboratoryjnych jest rozwinięcie i utrwalenie podstawowej wiedzy na temat prowadzenia procesu biotechnologicznego w skali laboratoryjnej. W trakcie zajęć studenci przeprowadzą wybraną reakcję biotransformacji z zastosowaniem żywych drożdży Saccharomyces cerevisiae. Zapoznają się z procesem przygotowywania mieszaniny reakcyjnej, metodami kontroli przebiegu reakcji, oraz procesem wyodrębniania i oczyszczania uzyskanego produktu. Możliwych jest kilka wariantów tej samej reakcji: zastosowanie różnych szczepów drożdży, zastosowanie drożdży natywnych, zastosowanie drożdży immobilizowanych, prowadzenie reakcji w rozpuszczalnikach organicznych. Sprawne wykonanie ćwiczenia wymaga podstawowych umiejętności z zakresu preparatyki organicznej i analizy chemicznej (metody chromatograficzne: TLC, GC, chromatografia kolumnowa, HPLC).
- Treści kształcenia:
- 1.Polimeryzacja rodnikowa w dyspersji wodnej i pomiar wielkości cząstek. 5h
2.Utwardzanie nienasyconej żywicy poliestrowej i testy na wytrzymałość na rozciąganie produktu. 5 h
3.Redukcja wybranego ketonu przy pomocy drożdży, kontrola przebiegu reakcji.5 h
4.Identyfikacja i wyodrębnianie produkcji.5 h
- Metody oceny:
- Zaliczenie kolokwium oraz pozytywna ocena z przygotowywanych podczas zajęć sprawozdań
- Egzamin:
- Literatura:
- 1. Chemia Polimerów, Praca zbiorowa pod redakcją Z. Florjańczyka i S. Penczka tom II, Oficyna PW 2002.
2. J.W. Nicholson (tł. J. Brzeziński), Chemia Polimerów, WNT 1996.
3. W. Szlezyngier, Tworzywa Sztuczne, Wydawnictwo Oświatowe FOSZE 1998.
4. Chmiel A., Biotechnologia – Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, PWN Warszawa 1991.
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się