- Nazwa przedmiotu:
- Organizacja technicznego przygotowania produkcji
- Koordynator przedmiotu:
- Prof. dr hab. inż. Ryszard Żuber
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie
- Grupa przedmiotów:
- wspólna
- Kod przedmiotu:
- ORGTE
- Semestr nominalny:
- 3 / rok ak. 2011/2012
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- godziny kontaktowe 15h, zapoznanie się ze wskazaną literaturą, przygotowanie do zaliczenia przedmiotu 15h.Razem 30h=2 ECTS
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- godziny kontaktowe 15h, .Razem 15h=1 ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- zapoznanie się ze wskazaną literaturą, przygotowanie do zaliczenia przedmiotu 15h.Razem 15h=1 ECTS
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Słowa kluczowe (prerekwizyty):
przygotowanie produkcji, techniczne przygotowanie produkcji, innowacje badania, rozwój, wdrożenie, proces, metody, konstrukcja, technologia rozruch produkcji
- Limit liczby studentów:
- -
- Cel przedmiotu:
- Wskazanie podstawowych zagadnień, zasad, metod projektowania organizacji technicznego przygotowania produkcji (OTPP) oraz ich realizacji w praktyce.
- Treści kształcenia:
- WYKŁAD
1. Miejsce problematyki organizacji przygotowania produkcji.
2. Organizacja przygotowania produkcji w cyklu BRW.
3. Charakterystyka produktów i ich kategorie.
4. Transfer technologii, rodzaje działalności a własność przemysłowa.
5. Projektowanie wyrobów, usług i procesów.
6. Typowe procesy technicznego przygotowania produkcji.
7. Podstawowe obliczenia w planowaniu przedsięwzięć przygotowania produkcji.
8. Podstawowe obliczenia organizacyjno-produkcyjne, rozruch produkcji.
9. Charakterystyka procesów decyzyjnych w działalności OTPP.
10. Typowe decyzje w OTPP.
11. Systemy zarządzania i współpracy realizatorów OTPP.
12. Zarządzanie działalnością OTPP przedsiębiorstwa.
13. Wybrane techniki twórczego rozwiązywania problemów w OTPP.
14. Techniki wartościowania w procesach decyzyjnych.
15. Systemy jakości a OTPP.
ĆWICZENIA
1. Wprowadzenie do ćwiczeń.
2. Zarządzanie realizacją projektu.
3. Wybór i charakterystyka wyrobu bazowego.
4. Analiza marketingowa produktu.
5. Założenia rozwiązania konstrukcyjno-technologicznego wyrobu.
6. Projekt procesu przygotowania produkcji.
7. Projekt struktury organizacyjnej technicznego przygotowania produkcji.
8. Projekt przebiegu procesu technicznego przygotowania produkcji.
9. Określenie pracochłonności i kosztów konstrukcyjnego przygotowania.
10. Określenie pracochłonności i kosztów technologicznego przygotowania.
11. Określenie pracochłonności i kosztów prac organizacyjno-inwestycyjnych.
12. Analiza przygotowania produkcji w czasie.
13. Projekt analizy zapotrzebowania na zasoby przedsięwzięcia.
14. Analiza finansowo-ekonomiczna przedsięwzięcia.
15. Raport dla kierownictwa.
- Metody oceny:
- Wykład:Test zaliczeniowy
Ćwiczenia: Wykonanie projektów i obrona projektów
Ocena końcowa jest średnią dwóch ocen. Obydwa elementy muszą być zaliczone na ocenę conajmniej 3
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- 1. M. Dworczyk, R. Szlasa: Zarządzanie innowacjami, OWPW 2001,
2. pr. zb. pod red. R. Żubera: Doświadczenia transferu i wdrażania innowacji, OWPW 2000,
3. R. Żuber: Zarządzanie przedsięwzięciami, OWPW 1999
4. pr. zb. pod red. R.Żubera, A.K. Kazancewa M. Dworczyka: Zarządzanie innowacjami i transferem technologii, OWPW 1998
5. R. Żuber: Planowanie i kierowanie przygotowaniem produkcji, PWN 1991.
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt Wpisz opis
- Ma uporządkowaną wiedzę w zakresie miejsca i roli projektów organizacji technicznego przygotowania produkcji w zarządzaniu, istoty i rodzajów projektów, dojrzałości i cyklów życia projektów, inicjowania i definiowania projektów, ocena wykonalności i analiza ryzyka projektów, określania struktury projektów, planowania przebiegu i zasobów projektu, budżetowania projektu, sterowania przebiegiem projektu, organizacji zespołu projektowego, instytucjonalnych formy zarządzania projektami, informatyczn
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne wykładu, wykonanie projektów i obrona
Powiązane efekty kierunkowe:
Wpisz opis
Powiązane efekty obszarowe:
S1A_W01, S1A_W03, S1A_W04, S1A_W05, S1A_W06, S1A_W07, S1A_W08, S1A_W09, S1A_W10, S1A_W11
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt Wpisz opis
- potrafi pracować indywidualnie i w zespole, w tym także zarządzać swoim czasem oraz podejmować zobowiązania i dotrzymywać terminów, potrafi – zgodnie z zadaną specyfikacją – zaprojektować oraz zrealizować prosty proces, system, obiekt typowy dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi, potrafi definiować, planować, organizować wykonawstwo i sterować projektami oraz zasobami ludzkimi, rozumie ich istotę i rolę w zarządzaniu
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne wykładu, wykonanie projektu i obrona
Powiązane efekty kierunkowe:
Wpisz opis
Powiązane efekty obszarowe:
S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U06, S1A_U07, S1A_U08, S1A_U09, S1A_U10, S1A_U11
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt Wpisz opis
- rozumie, że w zarządzaniu wiedza i umiejętności szybko stają się przestarzałe, potrafi wykazać się skutecznością w realizacji projektów o charakterze społecznym, naukowo badawczym lub programistyczno wdrożeniowym, wchodzącym w skład studiów lub realizowanych poza studiami, Potrafi przekazać informację o osiągnięciach zarządzania i różnych aspektach zawodu w sposób powszechnie zrozumiały
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne wykładu, wykonanie projektów i obrona
Powiązane efekty kierunkowe:
Wpisz opis
Powiązane efekty obszarowe:
S1A_K01, S1A_K02, S1A_K03, S1A_K04, S1A_K05, S1A_K06