Nazwa przedmiotu:
Organizacja technicznego przygotowania produkcji
Koordynator przedmiotu:
Prof. dr hab. inż. Ryszard Żuber
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie
Grupa przedmiotów:
wspólna
Kod przedmiotu:
ORGTE
Semestr nominalny:
3 / rok ak. 2011/2012
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
godziny kontaktowe 15h, zapoznanie się ze wskazaną literaturą, przygotowanie do zaliczenia przedmiotu 15h.Razem 30h=2 ECTS
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
godziny kontaktowe 15h, .Razem 15h=1 ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
zapoznanie się ze wskazaną literaturą, przygotowanie do zaliczenia przedmiotu 15h.Razem 15h=1 ECTS
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Słowa kluczowe (prerekwizyty): przygotowanie produkcji, techniczne przygotowanie produkcji, innowacje badania, rozwój, wdrożenie, proces, metody, konstrukcja, technologia rozruch produkcji
Limit liczby studentów:
-
Cel przedmiotu:
Wskazanie podstawowych zagadnień, zasad, metod projektowania organizacji technicznego przygotowania produkcji (OTPP) oraz ich realizacji w praktyce.
Treści kształcenia:
WYKŁAD 1. Miejsce problematyki organizacji przygotowania produkcji. 2. Organizacja przygotowania produkcji w cyklu BRW. 3. Charakterystyka produktów i ich kategorie. 4. Transfer technologii, rodzaje działalności a własność przemysłowa. 5. Projektowanie wyrobów, usług i procesów. 6. Typowe procesy technicznego przygotowania produkcji. 7. Podstawowe obliczenia w planowaniu przedsięwzięć przygotowania produkcji. 8. Podstawowe obliczenia organizacyjno-produkcyjne, rozruch produkcji. 9. Charakterystyka procesów decyzyjnych w działalności OTPP. 10. Typowe decyzje w OTPP. 11. Systemy zarządzania i współpracy realizatorów OTPP. 12. Zarządzanie działalnością OTPP przedsiębiorstwa. 13. Wybrane techniki twórczego rozwiązywania problemów w OTPP. 14. Techniki wartościowania w procesach decyzyjnych. 15. Systemy jakości a OTPP. ĆWICZENIA 1. Wprowadzenie do ćwiczeń. 2. Zarządzanie realizacją projektu. 3. Wybór i charakterystyka wyrobu bazowego. 4. Analiza marketingowa produktu. 5. Założenia rozwiązania konstrukcyjno-technologicznego wyrobu. 6. Projekt procesu przygotowania produkcji. 7. Projekt struktury organizacyjnej technicznego przygotowania produkcji. 8. Projekt przebiegu procesu technicznego przygotowania produkcji. 9. Określenie pracochłonności i kosztów konstrukcyjnego przygotowania. 10. Określenie pracochłonności i kosztów technologicznego przygotowania. 11. Określenie pracochłonności i kosztów prac organizacyjno-inwestycyjnych. 12. Analiza przygotowania produkcji w czasie. 13. Projekt analizy zapotrzebowania na zasoby przedsięwzięcia. 14. Analiza finansowo-ekonomiczna przedsięwzięcia. 15. Raport dla kierownictwa.
Metody oceny:
Wykład:Test zaliczeniowy Ćwiczenia: Wykonanie projektów i obrona projektów Ocena końcowa jest średnią dwóch ocen. Obydwa elementy muszą być zaliczone na ocenę conajmniej 3
Egzamin:
tak
Literatura:
1. M. Dworczyk, R. Szlasa: Zarządzanie innowacjami, OWPW 2001, 2. pr. zb. pod red. R. Żubera: Doświadczenia transferu i wdrażania innowacji, OWPW 2000, 3. R. Żuber: Zarządzanie przedsięwzięciami, OWPW 1999 4. pr. zb. pod red. R.Żubera, A.K. Kazancewa M. Dworczyka: Zarządzanie innowacjami i transferem technologii, OWPW 1998 5. R. Żuber: Planowanie i kierowanie przygotowaniem produkcji, PWN 1991.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt Wpisz opis
Ma uporządkowaną wiedzę w zakresie miejsca i roli projektów organizacji technicznego przygotowania produkcji w zarządzaniu, istoty i rodzajów projektów, dojrzałości i cyklów życia projektów, inicjowania i definiowania projektów, ocena wykonalności i analiza ryzyka projektów, określania struktury projektów, planowania przebiegu i zasobów projektu, budżetowania projektu, sterowania przebiegiem projektu, organizacji zespołu projektowego, instytucjonalnych formy zarządzania projektami, informatyczn
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne wykładu, wykonanie projektów i obrona
Powiązane efekty kierunkowe: Wpisz opis
Powiązane efekty obszarowe: S1A_W01, S1A_W03, S1A_W04, S1A_W05, S1A_W06, S1A_W07, S1A_W08, S1A_W09, S1A_W10, S1A_W11

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt Wpisz opis
potrafi pracować indywidualnie i w zespole, w tym także zarządzać swoim czasem oraz podejmować zobowiązania i dotrzymywać terminów, potrafi – zgodnie z zadaną specyfikacją – zaprojektować oraz zrealizować prosty proces, system, obiekt typowy dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi, potrafi definiować, planować, organizować wykonawstwo i sterować projektami oraz zasobami ludzkimi, rozumie ich istotę i rolę w zarządzaniu
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne wykładu, wykonanie projektu i obrona
Powiązane efekty kierunkowe: Wpisz opis
Powiązane efekty obszarowe: S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U06, S1A_U07, S1A_U08, S1A_U09, S1A_U10, S1A_U11

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt Wpisz opis
rozumie, że w zarządzaniu wiedza i umiejętności szybko stają się przestarzałe, potrafi wykazać się skutecznością w realizacji projektów o charakterze społecznym, naukowo badawczym lub programistyczno wdrożeniowym, wchodzącym w skład studiów lub realizowanych poza studiami, Potrafi przekazać informację o osiągnięciach zarządzania i różnych aspektach zawodu w sposób powszechnie zrozumiały
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne wykładu, wykonanie projektów i obrona
Powiązane efekty kierunkowe: Wpisz opis
Powiązane efekty obszarowe: S1A_K01, S1A_K02, S1A_K03, S1A_K04, S1A_K05, S1A_K06