- Nazwa przedmiotu:
- Mikrobiologia ogólna i przemysłowa
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab. Ewa Karwowska, prof. PW
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- Wspólne
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 6 / rok ak. 2010/2011
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- brak
- Treści kształcenia:
- Podstawowe techniki badań mikrobiologicznych. Przygotowanie szkła i podłóż. Metody hodowli mikroorganizmów, techniki posiewu na podłoża stałe i płynne. Sprzęt stosowany w badaniach mikrobiologicznych. Morfologia bakterii – obserwacje przyżyciowe oraz preparatów barwionych. Morfologia grzybów mikroskopowych. Obserwacje mikroskopowe kolonii, pseudomycelium, mycelium, worków. Obserwacje przyżyciowe komórek drożdży. Morfologia glonów i pierwotniaków. Obserwacje mikroskopowe przedstawicieli wybranych grup systematycznych. Oznaczanie aktywności oddechowej mikroorganizmów metodą testu TTC i metodą OXITOP. Określanie aktywności dehydrogenazy bursztynianowej oraz zdolności do wytwarzania katalazy i oksydazy cytochromowej mikroorga-nizmów. Wykrywanie produktów metabolizmu mikroorganizmów: rozkład cukrów, fermentacja mlekowa, wytwarzanie acetylometylokarbinolu, indolu, amoniaku, barwników, biosynteza dekstranu. Udział bakterii w obiegu węgla, azotu i siarki. Nitryfikacja, denitryfikacja, amonifikacja, wiązanie azotu. Utlenianie siarki, dysymilacyjna redukcja siarczanów. Rozkład celulozy i skrobi. Wyznaczanie krzywej wzrostu bakterii. Oznaczanie przynależności gatunkowej bakterii na podstawie cech morfologicznych, hodowlanych i fizjologicznych. Zastosowanie testów API w diagnostyce mikrobiologicznej. Określanie form wzrost bakterii. Analiza bakteriologiczna wody, gleby i powietrza. Badanie zdolności drożdży do przeprowadzania fermentacji alkoholowej. Biosynteza kwasu cytrynowego. Metody eliminacji drobnoustrojów z powietrza.
- Metody oceny:
- zaliczenie
- Egzamin:
- Literatura:
- brak
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się