- Nazwa przedmiotu:
- Systemy zapewniania jakości
- Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab. inż. Krzysztof W. Szewczyk
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- Wspólne
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 7 / rok ak. 2010/2011
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt30h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Celem wykładu jest omówienie podstawowych zasad zapewniania jakości w produkcji i pomiarach zgodnie z normami ISO 9001:2000 i EN 17025:2005.
- Treści kształcenia:
- Celem wykładu jest omówienie podstawowych zasad zapewniania jakości w produkcji i pomiarach zgodnie z normami ISO 9001:2000 i EN 17025:2005. Wykład rozpoczyna się od przedstawienia podstawowych funkcji zarządzania i miejsca zarządzania jakością w funkcjonowaniu organizacji. Następnie omawiane są zasady zarządzania jakością wg. ISO 9001:200, dokumentacja systemu i obowiązkowe procedury. Przedstawiane są metody ciągłego doskonalenia systemu zapewniania jakości (zgodnie z ISO 9004:2000). Szczegółowo omawiane jest systemem zapewniania jakości badań w laboratorium pomiarowych zgodnie z normą PN/EN ISO/IEC 17025, nadzór nad wyposażeniem badawczym i pomia-rowym, odczynnikami, wzorcami oraz materiałami pomocniczymi, metody kontroli jakości badań, kontrola statystyczna wyników.
Zwięźle przedstawiane są systemy zarządzania środowiskiem wg norm z serii PN ISO 14000.
Wykład kończy się omówieniem systemów certyfikacji i akredytacji w Polsce i Unii Europejskiej, procedury uzyskiwania akredytacji i certyfikacji, utrzymywanie systemów jakości
- Metody oceny:
- egzamin pisemny
- Egzamin:
- Literatura:
- brak
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się