Nazwa przedmiotu:
Podstawy technologii kosmetyków
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Jacek Arct
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Biotechnologia chemiczna
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
7 / rok ak. 2010/2011
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Celem wykładu jest wprowadzenie słuchaczy w problemy produkcji kosmetycznej, zasad recepturowania w zakresie doboru surowców podstawowych i substancji czynnych, metod wytwarzania oraz oceny bezpieczeństwa stosowania i metod ewaluacji i oceny sensorycznej wyrobów.
Treści kształcenia:
Celem wykładu jest wprowadzenie słuchaczy w problemy produkcji kosmetycznej, zasad recepturowania w zakresie doboru surowców podstawowych i substancji czynnych, metod wytwarzania oraz oceny bezpieczeństwa stosowania i metod ewaluacji i oceny sensorycznej wyrobów. Biologia skóry i działanie kosmetyków. Problemy bezpieczeństwa stosowania, regulacje prawne. Segmentacja kosmetyków. Kosmetyki do pielęgnacji skóry: nawilżające i ochronne. Mechanizmy nawilżania, substancje czynne, metody oceny. Fotostarzenie się skóry, działanie promieniowania UV, reakcje rodnikowe w naskórku i skórze własciwej. Filtry słoneczne i substancje przeciwrodnikowe. Ochrona codzienna i plażowa, metody oceny działania. Substancje czynne w kosmetyce pielęgnacyjnej, metody wprowadzania, warunki stabilności. Biodostępność substancji czynnych. Kosmetyki do cer problemowych. Kosmetyki do higieny ciała. Mycie, mechanizmy, działania spc na skóre, metody minimalizowania podrażnień. Dezodoranty i antyperspiranty. Kosmetyki do higieny i pielęgnacji włosów. Substantywność. Metody oceny. Kosmetyki do pielęgnacji jamy ustnej, problem profilaktyki próchnicy. Kosmetyki upiększające. Produkty do układania fryzury i zmieniające kształt włosa. Farby do włosów. Wyroby perfumeryjne. Problemy recepturowania i produkcji wyrobów kosmetycznych. Czystość mikrobiologiczna wyrobów, konserwanty. Organizacja produkcji i R&D. Odpady i ścieki w produkcji kosmetyków.
Metody oceny:
egzamin
Egzamin:
Literatura:
brak
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się