- Nazwa przedmiotu:
- Podstawy technologii kosmetyków
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Jacek Arct
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- Biotechnologia chemiczna
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 7 / rok ak. 2010/2011
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Celem wykładu jest wprowadzenie słuchaczy w problemy produkcji kosmetycznej, zasad recepturowania w zakresie doboru surowców podstawowych i substancji czynnych, metod wytwarzania oraz oceny bezpieczeństwa stosowania i metod ewaluacji i oceny sensorycznej wyrobów.
- Treści kształcenia:
- Celem wykładu jest wprowadzenie słuchaczy w problemy produkcji kosmetycznej, zasad recepturowania w zakresie doboru surowców podstawowych i substancji czynnych, metod wytwarzania oraz oceny bezpieczeństwa stosowania i metod ewaluacji i oceny sensorycznej wyrobów.
Biologia skóry i działanie kosmetyków. Problemy bezpieczeństwa stosowania, regulacje prawne. Segmentacja kosmetyków. Kosmetyki do pielęgnacji skóry: nawilżające i ochronne. Mechanizmy nawilżania, substancje czynne, metody oceny. Fotostarzenie się skóry, działanie promieniowania UV, reakcje rodnikowe w naskórku i skórze własciwej. Filtry słoneczne i substancje przeciwrodnikowe. Ochrona codzienna i plażowa, metody oceny działania. Substancje czynne w kosmetyce pielęgnacyjnej, metody wprowadzania, warunki stabilności. Biodostępność substancji czynnych. Kosmetyki do cer problemowych. Kosmetyki do higieny ciała. Mycie, mechanizmy, działania spc na skóre, metody minimalizowania podrażnień. Dezodoranty i antyperspiranty. Kosmetyki do higieny i pielęgnacji włosów. Substantywność. Metody oceny. Kosmetyki do pielęgnacji jamy ustnej, problem profilaktyki próchnicy. Kosmetyki upiększające. Produkty do układania fryzury i zmieniające kształt włosa. Farby do włosów. Wyroby perfumeryjne. Problemy recepturowania i produkcji wyrobów kosmetycznych. Czystość mikrobiologiczna wyrobów, konserwanty. Organizacja produkcji i R&D. Odpady i ścieki w produkcji kosmetyków.
- Metody oceny:
- egzamin
- Egzamin:
- Literatura:
- brak
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się