- Nazwa przedmiotu:
- Analityczna kontrola bioprocesów
- Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab. inż. Elżbieta Malinowska
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- 1. Przedmioty obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 2 / rok ak. 2010/2011
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia15h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Chemia analityczna
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Celem wykładu będzie zapoznanie studentów ze specyfiką analitycznej kontroli procesowej w biotechnologii.
- Treści kształcenia:
- Wykład prezentuje podstawowe zadania analizy procesowej, a także zagadnienia związane z optymalizacją, oceną ekonomiczną oraz najnowszymi trendami analizy procesowej, ze szczególnym uwzględnieniem procesów biotechnologicznych. Omówione będą techniki analityczne (np., „mokra” analiza chemiczna, techniki spektroskopowe i immunologiczne, (bio)sensory), stosowane w kontroli procesowej wraz z podaniem przykładów. Zaakcentowane zostaną problemy związane z odpowiednim pobieraniem próbek oraz zasygnalizowane podstawowe aspekty dotyczące walidacji metod analitycznych.
- Metody oceny:
- egzamin pisemny
- Egzamin:
- Literatura:
- 1. F. McLennan, B. Kowalski, Process Analytical Chemistry, Blackie Academic & Professional, London 1995.
2. M. Trojanowicz, Automatyzacja w analizie chemicznej,
WNT, 1992.
3. W. Szczepaniak, Metody Instrumentalne w Analizie Chemicznej, PWN, Warszawa 2004.
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się