Nazwa przedmiotu:
Analityczna kontrola bioprocesów
Koordynator przedmiotu:
prof. dr hab. inż. Elżbieta Malinowska
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
1. Przedmioty obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2010/2011
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia15h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Chemia analityczna
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Celem wykładu będzie zapoznanie studentów ze specyfiką analitycznej kontroli procesowej w biotechnologii.
Treści kształcenia:
Wykład prezentuje podstawowe zadania analizy procesowej, a także zagadnienia związane z optymalizacją, oceną ekonomiczną oraz najnowszymi trendami analizy procesowej, ze szczególnym uwzględnieniem procesów biotechnologicznych. Omówione będą techniki analityczne (np., „mokra” analiza chemiczna, techniki spektroskopowe i immunologiczne, (bio)sensory), stosowane w kontroli procesowej wraz z podaniem przykładów. Zaakcentowane zostaną problemy związane z odpowiednim pobieraniem próbek oraz zasygnalizowane podstawowe aspekty dotyczące walidacji metod analitycznych.
Metody oceny:
egzamin pisemny
Egzamin:
Literatura:
1. F. McLennan, B. Kowalski, Process Analytical Chemistry, Blackie Academic & Professional, London 1995. 2. M. Trojanowicz, Automatyzacja w analizie chemicznej, WNT, 1992. 3. W. Szczepaniak, Metody Instrumentalne w Analizie Chemicznej, PWN, Warszawa 2004.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się