Nazwa przedmiotu:
Biotechnologia i technologia surowców naturalnych
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Joanna Główczyk-Zubek
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
1. Przedmioty obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2010/2011
Liczba punktów ECTS:
1
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
brak
Treści kształcenia:
Wykład wprowadza słuchaczy w problematykę surowców pochodzenia naturalnego i ich pochodnych stosowanych w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Nacisk położony zostanie na właściwości fizjologiczne, funkcję w produktach, bezpieczeństwo stosowania, źródła pozyskiwania i metody wytwarzania. Zostaną omówione następujące duże grupy surowców: węglowodany i ich pochodne, aminokwasy, peptydy i białka i ich pochodne, lipidy naturalne i związki z nich otrzymywane, terpeny, sterole i inne. Przy omawianiu poszczególnych grup surowców studenci zapoznają się ze źródłami ich pochodzenia i metodami wytwarzania, ze szczególnym uwzględnieniem metod biotechnologicznych i fermentacyjnych stosowanych np. w przetwórstwie polimerów naturalnych i produkcji biosurfaktantów
Metody oceny:
sprawdzian pisemny
Egzamin:
Literatura:
1. A.O. Barel, M. Paye, H.I. Maibach, Handbook of Cosmetic Science and Technology, Marcel Dekker, New York, 2001.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się