- Nazwa przedmiotu:
- Analiza termiczna i kalorymetria
- Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab. Andrzej Książczak
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny dowolnego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Technologia Chemiczna
- Grupa przedmiotów:
- Wspólne
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2010/2011
- Liczba punktów ECTS:
- 1
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z praktycznymi metodami analizy termicznej oraz interpretacji danych pomiarowych.
- Treści kształcenia:
- Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z praktycznymi metodami analizy termicznej oraz interpretacji danych pomiarowych.
Przyrządy pomiarowe stosowane w analizie termicznej i kalorymetrii. Metody analizy termicznej. Zastosowanie różnicowej Kalorymetria Skaningowa (DSC) do charakterystyki materiałów pod względem przemian fazowych pierwszego i drugiego rodzaju, trwałości termicznej oraz czystości.
- Metody oceny:
- Zaliczenie
- Egzamin:
- Literatura:
- brak
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się