Nazwa przedmiotu:
Analiza termiczna i kalorymetria
Koordynator przedmiotu:
prof. dr hab. Andrzej Książczak
Status przedmiotu:
Fakultatywny dowolnego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Technologia Chemiczna
Grupa przedmiotów:
Wspólne
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2010/2011
Liczba punktów ECTS:
1
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z praktycznymi metodami analizy termicznej oraz interpretacji danych pomiarowych.
Treści kształcenia:
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z praktycznymi metodami analizy termicznej oraz interpretacji danych pomiarowych. Przyrządy pomiarowe stosowane w analizie termicznej i kalorymetrii. Metody analizy termicznej. Zastosowanie różnicowej Kalorymetria Skaningowa (DSC) do charakterystyki materiałów pod względem przemian fazowych pierwszego i drugiego rodzaju, trwałości termicznej oraz czystości.
Metody oceny:
Zaliczenie
Egzamin:
Literatura:
brak
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się