- Nazwa przedmiotu:
- Polimery naturalne
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Ewa Zygadło-Monikowska
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Technologia Chemiczna
- Grupa przedmiotów:
- Funkcjonalne materiały polimerowe, elektroaktywne i wysokoenergetyczne
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 2 / rok ak. 2010/2011
- Liczba punktów ECTS:
- 1
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Celem wykładu jest zapoznanie studentów z podstawowymi typami polimerów naturalnych, ich odmianami, najważniejszymi technologiami wykorzystującymi takie polimery (m.in. chemiczna modyfikacja) oraz technologiami dotyczącymi wytwarzania najważniejszych polimerów syntetycznych o właściwościach zbliżonych do polimerów naturalnych.
- Treści kształcenia:
- Celem wykładu jest zapoznanie studentów z podstawowymi typami polimerów naturalnych, ich odmianami, najważniejszymi technologiami wykorzystującymi takie polimery (m.in. chemiczna modyfikacja) oraz technologiami dotyczącymi wytwarzania najważniejszych polimerów syntetycznych o właściwościach zbliżonych do polimerów naturalnych. Przedmiot obejmuje ogólną charakterystykę polimerów i metod polimeryzacji oraz wybrane zagadnienia dotyczące polimerów występujących w przyrodzie oraz ich analogów otrzymywanych syntetycznie. Przedmiot obejmuje następujące treści merytoryczne:
1. Polimery i metody polimeryzacji.
2. Wybrane polimery naturalne.
2.1. Peptydy i białka: aminokwasy występujące w białkach; wiązanie peptydowe – budowa i wynikające z niej właściwości; sekwencje aminokwasów w białkach; struktury drugorzędowe – struktura helikalna i fałdowa łańcucha polipeptydowego; trzecio- i czwartorzędowa budowa białek – białka fibrylarne i globularne; przemiany potranslacyjne reszt aminokwasowych; funkcje białek w żywych organizmach.
2.2. Kwasy nukleinowe: DNA – nośnik informacji genetycznej; struktura chemiczna kwasu deoksyrybonukleinowego (nukleozydy i nukleotydy, wiązanie fosfodiestrowe, wiązanie glikozydowi); podstawowe formy helikalne DNA (helisa B, A i Z); struktura chromatyny; replikacja DNA; budowa chemiczna oraz funkcje RNA; drugo i trzeciorzędowa struktura kwasów RNA; przebieg transkrypcji; translacja.
2.3. Polisacharydy: budowa chemiczna, właściwości oraz kierunki zastosowań celulozy; właściwości i techniczne wykorzystanie skrobi; chityna i chitozan; ligniny jako cenny potencjalny surowiec chemiczny.
2.4. Sposób pozyskiwania i zastosowanie kauczuku naturalnego i gutaperki.
2.5. Modyfikowane oleje roślinne i ich zastosowanie w syntezie polimerów.
- Metody oceny:
- Egzamin pisemny
- Egzamin:
- Literatura:
- 1. Z. Florjańczyk, S. Penczek, Chemia polimerów t. III, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 1998.
2. J. Kączkowski, Podstawy biochemii, WNT, Warszawa 1997.
3. L. Stryer, J.L. Tymoczko, J.M. Berg, Biochemia, PWN, Warszawa 2005.
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się