Nazwa przedmiotu:
Podstawy biotechnologii
Koordynator przedmiotu:
dr / Krystyna Kardasz / starszy wykładowca
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Technologia Chemiczna
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
ZIICK07
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2011/2012
Liczba punktów ECTS:
4
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład450h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Chemia organiczna, Technologia organiczna
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Celem nauczania przedmiotu jest ogólne zapoznanie studentów z dziedzinami, w których stosowane są procesy biochemiczne (wykorzystywane w tych procesach surowce, typowe techniki produkcji oraz najważniejsze produkty).
Treści kształcenia:
W - Biotechnologia jako nauka interdyscyplinarna i perspektywiczna. Problematyka GMO we współczesnym świecie. Rodzaje katalizatorów biologicznych: enzymy, mikroorganizmy, komórki roślinne i zwierzęce. Zastosowania biotechnologii w przemyśle spożywczym (fermentacja, wyroby mleczarskie). Biotechnologiczne wytwarzanie substancji specyficznych w przemyśle farmaceutycznym i chemicznym (witaminy, aminokwasy, antybiotyki). Zastosowanie biotechnologii w rolnictwie (biotechnologiczne doskonalenie roślin, rolnicze szczepionki bakteryjne) i leśnictwie (wykorzystanie odpadów przemysłu drzewnego). Rola biotechnologii w ochronie środowiska. Reaktory biotechnologiczne.
Metody oceny:
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest pozytywny wynik z pisemnych kolokwiów.
Egzamin:
Literatura:
1. Szewczyk K. W., Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 2003. 2. Leśniak W., Biotechnologia żywności, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. O. Langego we Wrocławiu, Wrocław 2002. 3. Klimiuk E., Łebkowska M., Biotechnologia w ochronie środowiska, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2003. 4. Małolepszy W., Biotechnologia żywności, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. O. Langego, Wrocław 2002. 5. Buraczewski G., Biotechnologia osadu czynnego, PWN, Warszawa 1994.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się