Nazwa przedmiotu:
Koszty jakości
Koordynator przedmiotu:
prof. dr hab. Katarzyna Szczepańska
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Grupa przedmiotów:
Ergonomia i kształtowanie środowiska pracy
Kod przedmiotu:
KOJAK
Semestr nominalny:
5 / rok ak. 2009/2010
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Słowa kluczowe (prerekwizyty): Ekonomika przedsiębiorstw, rachunkowość
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Poznanie zasad, modeli i sposobów ewidencji, rozliczania oraz analizy kosztów jakości w przedsiębiorstwie. Nabycie umiejętności identyfikacji kosztów jakości w obszarach funkcjonalnych przedsiębiorstwa. Wiedza o sposobach wykorzystania parametru kosztów jakości w zarządzaniu przedsiębiorstwem
Treści kształcenia:
W1 - Podstawy zarządzani kosztami jakości. Pojęcie jakości i zarządzania jakością. W2 - Podejście procesowe, charakterystyka procesów w ujęciu ekonomicznym W3 - Ekonomika kosztów jakości. Koszty w rachunkowości finansowej, charakterystyka ekonomiki jakości. W4 - Koszty jakości w podejściu procesowym; efektywność ekonomiczna; controlling kosztów jakości. W5 - Klasyfikacja kosztów jakości w przedsiębiorstwie. Rodzaje kosztów jakości, specyfika kosztów jakości. W6 - Modele kosztów jakości; pomiar kosztów jakości. W7 - Rachunek kosztów jakości. Rola, cele, zadania rachunku kosztów jakości; rejestracja koszów jakości. W8 - Metody identyfikacji kosztów jakości; wdrażanie rachunku kosztów jakości. W9 - Metody rozliczania kosztów jakości. Rachunek kosztów działań (ABC); ABC sterowany czasem; równania czasowe (TDABC). W10 - Zarządzanie kosztami działań (MBC). W11 - Analiza kosztów jakości. Przedmiot, cele i zadania analizy; rodzaje analiz kosztów i kosztów jakości. W12 - Wskaźniki kosztów jakości. W13, W14 - Zaliczenie przedmiotu – test jednokrotnego wyboru (40 pytań) W15 - Zaliczenie poprawkowe - udzielenie odpowiedzi na 10 pytań problemowych.
Metody oceny:
Test
Egzamin:
Literatura:
Literatura podstawowa: 1. Szczepańska K., Koszty jakości dla inżynierów, Placet, Warszawa 2009 2. Zymonik Z., Koszty jakości w zarządzaniu przedsiębiorstwem, Oficyna Wydawnicza politechniki Wrocławskiej, Wrocław 2002 3. Kister A., Zarządzanie kosztami jakości. Sposób na poprawę efektywności przedsiębiorstwa, Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2005 Literatura uzupełniająca: 1. Miller J.A., Zarządzanie kosztami działań, WIG Press, Warszawa 2000 2. Szafrański M., Elementy ekonomiki jakości w przedsiębiorstwach, Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, Poznań 2007
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się