- Nazwa przedmiotu:
- Koszty jakości
- Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab. Katarzyna Szczepańska
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
- Grupa przedmiotów:
- Zarządzanie produkcją
- Kod przedmiotu:
- KOJAK
- Semestr nominalny:
- 5 / rok ak. 2009/2010
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Słowa kluczowe (prerekwizyty): Ekonomika przedsiębiorstw, rachunkowość
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Poznanie zasad, modeli i sposobów ewidencji, rozliczania oraz analizy kosztów jakości w przedsiębiorstwie. Nabycie umiejętności identyfikacji kosztów jakości w obszarach funkcjonalnych przedsiębiorstwa. Wiedza o sposobach wykorzystania parametru kosztów jakości w zarządzaniu przedsiębiorstwem
- Treści kształcenia:
- W1 - Podstawy zarządzani kosztami jakości. Pojęcie jakości i zarządzania jakością.
W2 - Podejście procesowe, charakterystyka procesów w ujęciu ekonomicznym
W3 - Ekonomika kosztów jakości. Koszty w rachunkowości finansowej, charakterystyka ekonomiki jakości.
W4 - Koszty jakości w podejściu procesowym; efektywność ekonomiczna; controlling kosztów jakości.
W5 - Klasyfikacja kosztów jakości w przedsiębiorstwie. Rodzaje kosztów jakości, specyfika kosztów jakości.
W6 - Modele kosztów jakości; pomiar kosztów jakości.
W7 - Rachunek kosztów jakości. Rola, cele, zadania rachunku kosztów jakości; rejestracja koszów jakości.
W8 - Metody identyfikacji kosztów jakości; wdrażanie rachunku kosztów jakości.
W9 - Metody rozliczania kosztów jakości. Rachunek kosztów działań (ABC); ABC sterowany czasem; równania czasowe (TDABC).
W10 - Zarządzanie kosztami działań (MBC).
W11 - Analiza kosztów jakości. Przedmiot, cele i zadania analizy; rodzaje analiz kosztów i kosztów jakości.
W12 - Wskaźniki kosztów jakości.
W13, W14 - Zaliczenie przedmiotu – test jednokrotnego wyboru (40 pytań)
W15 - Zaliczenie poprawkowe - udzielenie odpowiedzi na 10 pytań problemowych.
- Metody oceny:
- Test
- Egzamin:
- Literatura:
- Literatura podstawowa:
1. Szczepańska K., Koszty jakości dla inżynierów, Placet, Warszawa 2009
2. Zymonik Z., Koszty jakości w zarządzaniu przedsiębiorstwem, Oficyna Wydawnicza politechniki Wrocławskiej, Wrocław 2002
3. Kister A., Zarządzanie kosztami jakości. Sposób na poprawę efektywności przedsiębiorstwa, Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2005
Literatura uzupełniająca:
1. Miller J.A., Zarządzanie kosztami działań, WIG Press, Warszawa 2000
2. Szafrański M., Elementy ekonomiki jakości w przedsiębiorstwach, Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, Poznań 2007
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się