- Nazwa przedmiotu:
- Koszty jakości
- Koordynator przedmiotu:
- prof. nzw. dr hab. Katarzyna Szczepańska
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
- Grupa przedmiotów:
- Jakość i informatyka w zarządzaniu przedsiębiorstwem
- Kod przedmiotu:
- KOJAK
- Semestr nominalny:
- 5 / rok ak. 2011/2012
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- godziny kontaktowe (15 h); zapoznanie się z literaturą (10 h); przygotowanie się do zaliczenia przedmiotu (5 h) - 30 h - 1 ECTS
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- godziny kontaktowe (15h) - 1 ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- brak cwiczen
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Słowa kluczowe (prerekwizyty): zarządzanie jakością, systemy zarządzania jakością, ekonomika przedsiębiorstwa, podstawy zarządzania, rachunkowość.
- Limit liczby studentów:
- -
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest rozwój podstawowych kompetencji w zakresie: analizy kosztów jakości i systemu rachunku kosztów jakości, doboru modeli kosztów jakości, analizy i oceny kosztów jakości.
- Treści kształcenia:
- WYKŁADY: (1) Podstawy zarządzania kosztami jakości. Rola i znaczenie kosztów jakości w zarządzaniu, podejście procesowe i systemowe, charakterystyka procesów w ujęciu ekonomicznym, (2) Ekonomika kosztów jakości. Koszty w rachunkowości finansowej, (3) Modele i rodzaje kosztów jakości, (4) Sprawdzian wiedzy i umiejętności, (5) Rachunek kosztów jakości, metody rozliczania kosztów jakości, (6) Analiza kosztów jakości (7) Sprawdzian wiedzy i umiejętności, (8) 1 – godz. zaliczenie poprawkowe.
- Metody oceny:
- Test
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- Literatura podstawowa:
1. Szczepańska K., Koszty jakości dla inżynierów, Placet, Warszawa 2009
2. Szafrański M., Elementy ekonomiki jakości w przedsiębiorstwach, Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, Poznań 2007
3. Kister A., Zarządzanie kosztami jakości. Sposób na poprawę efektywności przedsiębiorstwa, Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2005
Literatura uzupełniająca:
1. Miller J.A., Zarządzanie kosztami działań, WIG Press, Warszawa 2000
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
Efekty uczenia się