Nazwa przedmiotu:
Koszty jakości
Koordynator przedmiotu:
prof. nzw. dr hab. Katarzyna Szczepańska
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Grupa przedmiotów:
Jakość i informatyka w zarządzaniu przedsiębiorstwem
Kod przedmiotu:
KOJAK
Semestr nominalny:
5 / rok ak. 2011/2012
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
godziny kontaktowe (15 h); zapoznanie się z literaturą (10 h); przygotowanie się do zaliczenia przedmiotu (5 h) - 30 h - 1 ECTS
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
godziny kontaktowe (15h) - 1 ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
brak cwiczen
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Słowa kluczowe (prerekwizyty): zarządzanie jakością, systemy zarządzania jakością, ekonomika przedsiębiorstwa, podstawy zarządzania, rachunkowość.
Limit liczby studentów:
-
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest rozwój podstawowych kompetencji w zakresie: analizy kosztów jakości i systemu rachunku kosztów jakości, doboru modeli kosztów jakości, analizy i oceny kosztów jakości.
Treści kształcenia:
WYKŁADY: (1) Podstawy zarządzania kosztami jakości. Rola i znaczenie kosztów jakości w zarządzaniu, podejście procesowe i systemowe, charakterystyka procesów w ujęciu ekonomicznym, (2) Ekonomika kosztów jakości. Koszty w rachunkowości finansowej, (3) Modele i rodzaje kosztów jakości, (4) Sprawdzian wiedzy i umiejętności, (5) Rachunek kosztów jakości, metody rozliczania kosztów jakości, (6) Analiza kosztów jakości (7) Sprawdzian wiedzy i umiejętności, (8) 1 – godz. zaliczenie poprawkowe.
Metody oceny:
Test
Egzamin:
nie
Literatura:
Literatura podstawowa: 1. Szczepańska K., Koszty jakości dla inżynierów, Placet, Warszawa 2009 2. Szafrański M., Elementy ekonomiki jakości w przedsiębiorstwach, Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, Poznań 2007 3. Kister A., Zarządzanie kosztami jakości. Sposób na poprawę efektywności przedsiębiorstwa, Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2005 Literatura uzupełniająca: 1. Miller J.A., Zarządzanie kosztami działań, WIG Press, Warszawa 2000
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:

Efekty uczenia się