Nazwa przedmiotu:
Komputerowe wspomaganie służby bhp
Koordynator przedmiotu:
Prof. dr hab. inż. Ewa Górska
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Grupa przedmiotów:
Bezpieczeństwo i jakość w środowisku pracy
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
3 / rok ak. 2011/2012
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
godziny kontaktowe 20 h zapoznanie się ze wskazaną literaturą 10h czas poza przygotowanie do zaliczenia przedmiotu 10h Razem 20 godz. = 2 ECTS
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
godziny kontaktowe 20 h Razem 20 godz. = 2 ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
zapoznanie się ze wskazaną literaturą 10h czas poza przygotowanie do zaliczenia przedmiotu 10h Razem 20 godz. = 2 ECTS
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia30h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
bezpieczeństwo pracy, ryzyko zawodowe
Limit liczby studentów:
-
Cel przedmiotu:
Nabycie umiejętności w projektowaniu bazy danych. Internetowe źródła informacji o bezpieczeństwie i higienie pracy. Systemy wspomagające ocenę ryzyka i kontroli stanu bezpieczeństwa. Systemy wspomagające badanie okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy. Przegląd programów komputerowych wspomagających pracę służby bezpieczeństwa i higieny pracy.
Treści kształcenia:
Interakcja człowiek-komputer: - Systemy interakcyjne - Problematyka projektowania interakcji - Percepcja - Elementy procesu komunikacji - Funkcjonalność, użyteczność i ergonomia - Metodyka projektowania interakcji - Systemy eksperckie (SE) Programy: - STER (CIOP-PIB) - Menadżer szkoleń - System OIRA
Metody oceny:
-
Egzamin:
tak
Literatura:
1. Sikorski M., Interakcja człowiek-komputer, PJWSTK, Warszawa 2010. 2. Górska E., Modelowanie środowiska pracy w przedsiębiorstwie, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 2004. 3. WWW.osha.europa.eu
Witryna www przedmiotu:
www.le.wz.pw.edu.pl
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil praktyczny - wiedza

Efekt [T2P_W03]
ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę obejmującą kluczowe zagadnienia charakteryzujące studiowaną dyscyplinę inżynierską
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne przedmiotu
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil praktyczny - umiejętności

Efekt [T2A_U07]
potrafi posługiwać się technikami informacyjno-komunikacyjnymi właściwymi do realizacji zadań typowych dla działalności inżynierskiej
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne przedmiotu
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil praktyczny - kompetencje społeczne

Efekt [T2A_K04]
potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne przedmiotu
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt [T2A_W03]
ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną obejmującą kluczowe zagadnienia charakteryzujące studiowaną dyscyplinę inżynierską
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne przedmiotu
Powiązane efekty kierunkowe: Wpisz opis
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W01, T2A_W02, T2A_W03, T2A_W04, T2A_W05, T2A_W10, T2A_W06, T2A_W07, T2A_W08, T2A_W11

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt [T2A_U13]
ma przygotowanie niezbędne do pracy w środowisku przemysłowym oraz zna zasady bezpieczeństwa związane z tą pracą
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne przedmiotu
Powiązane efekty kierunkowe: Wpisz opis
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U01, T2A_U02, T2A_U03, T2A_U05, T2A_U06, T2A_U07, T2A_U08, T2A_U09, T2A_U10, T2A_U11, T2A_U12, T2A_U13, T2A_U14, T2A_U15, T2A_U16, T2A_U17, T2A_U18, T2A_U19, T2A_U04

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt [T2A_K04]
potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne przedmiotu
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: