- Nazwa przedmiotu:
- Podstawy zarządzania
- Koordynator przedmiotu:
- Prof. Dr hab. Jerzy Lewandowski
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
- Grupa przedmiotów:
- wspólna
- Kod przedmiotu:
- PZARZ
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2012/2013
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Godziny kontaktowe – 30h, zapoznanie się ze wskazaną literaturą 20h, przygotowanie do zaliczenia przedmiotu 20h. Razem 70 godz.= 3 ECTS.
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Godziny kontaktowe 30h. Razem 30 godz. = 2 ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Zapoznanie się ze wskazaną literaturą 20h, czas za przygotowanie do zaliczenia przedmiotu 20h. Razem 40 godz. = 1 ECTS
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Posiada wiedzę z zakresu: istoty i znaczenia zarządzania, elementów organizacji, władzy komunikacji w zarządzaniu, globalizacji i jej znaczenia w zarządzaniu.
- Limit liczby studentów:
- 25
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zakresu istoty i znaczenia zarządzania, elementów organizacji władzy, informacji w komunikacji, celów i funkcji zarządzania, struktur organizacyjnych, procesów informacyjno-decyzyjnych, istoty pracy kierowniczej, stylów kierowania, kultury w przedsiębiorstwie, zarządzania w kontekście zmian, koncepcji zarządzania.
- Treści kształcenia:
- WYKŁAD
Istota i oznaczenie zarządzania. Otoczenie przedsiębiorstwa. Elementy organizacji. Władza w przedsiębiorstwie. Informacja i komunikacja w zarządzaniu. Cele i funkcje zarządzania. Struktury organizacyjne. Procesy informacyjno-decyzyjne w zarządzaniu. Metody zarządzani. Istota pracy kierowniczej. Style kierowania. Umiejętności kierowania. Etyczny i kulturowy kontekst zarządzania. Zarządzanie w kontekście zmian. Współczesne koncepcje zarządzania. Prezentacja praktycznego wykorzystania zasad zarządzania w działalności przedsiębiorstwa.
- Metody oceny:
- brak
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- Literatura podstawowa
1. Górska E., Lewandowski J. , Zarządzanie i organizacja środowiska pracy. OWPW, Warszawa 2010.
Literatura uzupełniająca
1. Stoner J.A.F., Freeman R.E., Gilbert D.R., Kierowanie. PWE, Warszawa 2005.
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt Wpisz opis
- Posiada szczegółową wiedzę z zakresu: procesów decyzyjnych zarządzania, planowania, organizowania, motywowania i kontrolingu w przedsiębiorstwie.
Weryfikacja: Egzamin testowy
Powiązane efekty kierunkowe:
K_W08
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_W09
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt Wpisz opis
- Potrafi dokonać analizy własnych działań i wskazać ewentualne obszary wymagające usprawnień w zarządzaniu przedsiębiorstwem..
Weryfikacja: Egzamin testowy
Powiązane efekty kierunkowe:
k_U02
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U01
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt Wpisz opis
- Rozumie ograniczenia: wynikające z aktualnego poziomu rozwoju zarządzania w przedsiębiorstwie, wynikające z możliwości rozwoju zarządzania w przyszłości.
Weryfikacja: Egzamin testowy
Powiązane efekty kierunkowe:
K_K02
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_K02