Nazwa przedmiotu:
Podstawy zarządzania
Koordynator przedmiotu:
Prof. Dr hab. Jerzy Lewandowski
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Grupa przedmiotów:
wspólna
Kod przedmiotu:
PZARZ
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2012/2013
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Godziny kontaktowe – 30h, zapoznanie się ze wskazaną literaturą 20h, przygotowanie do zaliczenia przedmiotu 20h. Razem 70 godz.= 3 ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Godziny kontaktowe 30h. Razem 30 godz. = 2 ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Zapoznanie się ze wskazaną literaturą 20h, czas za przygotowanie do zaliczenia przedmiotu 20h. Razem 40 godz. = 1 ECTS
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Posiada wiedzę z zakresu: istoty i znaczenia zarządzania, elementów organizacji, władzy komunikacji w zarządzaniu, globalizacji i jej znaczenia w zarządzaniu.
Limit liczby studentów:
25
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zakresu istoty i znaczenia zarządzania, elementów organizacji władzy, informacji w komunikacji, celów i funkcji zarządzania, struktur organizacyjnych, procesów informacyjno-decyzyjnych, istoty pracy kierowniczej, stylów kierowania, kultury w przedsiębiorstwie, zarządzania w kontekście zmian, koncepcji zarządzania.
Treści kształcenia:
WYKŁAD Istota i oznaczenie zarządzania. Otoczenie przedsiębiorstwa. Elementy organizacji. Władza w przedsiębiorstwie. Informacja i komunikacja w zarządzaniu. Cele i funkcje zarządzania. Struktury organizacyjne. Procesy informacyjno-decyzyjne w zarządzaniu. Metody zarządzani. Istota pracy kierowniczej. Style kierowania. Umiejętności kierowania. Etyczny i kulturowy kontekst zarządzania. Zarządzanie w kontekście zmian. Współczesne koncepcje zarządzania. Prezentacja praktycznego wykorzystania zasad zarządzania w działalności przedsiębiorstwa.
Metody oceny:
brak
Egzamin:
tak
Literatura:
Literatura podstawowa 1. Górska E., Lewandowski J. , Zarządzanie i organizacja środowiska pracy. OWPW, Warszawa 2010. Literatura uzupełniająca 1. Stoner J.A.F., Freeman R.E., Gilbert D.R., Kierowanie. PWE, Warszawa 2005.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt Wpisz opis
Posiada szczegółową wiedzę z zakresu: procesów decyzyjnych zarządzania, planowania, organizowania, motywowania i kontrolingu w przedsiębiorstwie.
Weryfikacja: Egzamin testowy
Powiązane efekty kierunkowe: K_W08
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W09

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt Wpisz opis
Potrafi dokonać analizy własnych działań i wskazać ewentualne obszary wymagające usprawnień w zarządzaniu przedsiębiorstwem..
Weryfikacja: Egzamin testowy
Powiązane efekty kierunkowe: k_U02
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U01

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt Wpisz opis
Rozumie ograniczenia: wynikające z aktualnego poziomu rozwoju zarządzania w przedsiębiorstwie, wynikające z możliwości rozwoju zarządzania w przyszłości.
Weryfikacja: Egzamin testowy
Powiązane efekty kierunkowe: K_K02
Powiązane efekty obszarowe: T1A_K02