- Nazwa przedmiotu:
- Podstawy ergonomii
- Koordynator przedmiotu:
- Prof. dr hab. inż. Ewa Górska
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
- Grupa przedmiotów:
- wspólna
- Kod przedmiotu:
- POERG
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2012/2013
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- godziny kontaktowe 30 h zapoznanie się ze wskazaną literaturą 10h czas poza przygotowanie do zaliczenia przedmiotu 20h Razem 30 godz. = 3 ECTS
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- godziny kontaktowe 30 h Razem 30 godz. = 3 ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- zapoznanie się ze wskazaną literaturą 10h czas poza przygotowanie do zaliczenia przedmiotu 20h Razem 30 godz. = 3 ECTS
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium15h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- -
- Limit liczby studentów:
- -
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest poszerzenie wiedzy słuchaczy w zakresie ergonomii. Zapoznane z ergonomicznymi metodami oceny wysiłku fizycznego, obciążenia psychicznego, konstrukcji urządzeń sterowniczych i wskaźnikowych, kształtowaniem struktury przestrzennej stanowiska pracy, materialnym środowiskiem pracy, kierunkami rozwoju, zastosowaniem ergonomii w praktyce. Wynikiem zajęć będzie nabycie wiedzy i umiejętności badania i interpretacji wyników pomiaru wydolności psychofizycznej człowieka, badania dostosowania konstrukcji obiektów technicznych do cech antropometrycznych człowieka.
- Treści kształcenia:
- WYKŁAD
1. Wprowadzenie do ergonomii.
2. Stan normalizacji prawnej w dziedzinie ergonomii.
3. Wysiłek fizyczny człowieka w procesie pracy.
4. Obciążenie psychiczne człowieka w procesie pracy.
5. Ocena antropometryczna obiektów technicznych.
6. Projektowanie i rozmieszczenie urządzeń wskaźnikowych i sterowniczych.
7. Materialne środowisko pracy.
8. Zaliczenie.
LABORATORIUM
1. Fizjologiczny aspekt wydatku energetycznego.
2. Fizjologiczny aspekt obciążenia statycznego.
3. Fizjologiczny aspekt monotypowości ruchów roboczych.
4. Reakcja człowieka na monotonię pracy.
5. Ocena reakcji człowieka na informacje i decyzje złożone.
6. Ocena ergonomiczna obiektów technicznych.
7. Wpływ presji psychicznej i fizycznej na wydajność pracy .
8. Zaliczenie.
- Metody oceny:
- brak
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- 1. Górska E., Ergonomia. Projektowanie, diagnoza, eksperymenty, OWPW, Warszawa 2007.
2. Górska E., Lewandowski J., Zarządzanie i organizacja środowiska pracy, OWPW, Warszawa 2010.
3. Górska E., Projektowanie stanowisk pracy dla osób niepełnosprawnych, OWPW, Warszawa 2007.
4. Lewandowski J., Ergonomia - materiały do ćwiczeń i projektowania, wyd. MARCUS S.C., Łódź 1995.
- Witryna www przedmiotu:
- www.le.wz.pw.edu.pl
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt [K_W95]
- ma usystematyzowaną wiedzę w zakresie systemów zarządzania bhp, Zarządzaniem bhp i ergonomią, systemu zarządzania bhp wg PN-N-18001:2004, OHSAS 18001:2007.
Weryfikacja: Pisemne zaliczenie przedmiotu
Powiązane efekty kierunkowe:
K_W95
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_W09
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt [k_U03]
- potrafi pracować indywidualnie i w zespole, w tym także zarządzać swoim czasem oraz podejmować zobowiązania i dotrzymywać terminów.
Weryfikacja: Pisemne zaliczenie przedmiotu
Powiązane efekty kierunkowe:
k_U03
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U11
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt [K_K03]
- rozumie potrzebę i zna możliwości dalszego kształcenia się (studia II i III stopnia, studia podyplomowe, kursy i egzaminy przeprowadzane przez uczelnie, firmy i organizacje zawodowe
Weryfikacja: Pisemne zaliczenie przedmiotu
Powiązane efekty kierunkowe:
K_K03
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_K02