- Nazwa przedmiotu:
- Podstawy biochemii
- Koordynator przedmiotu:
- prof. nzw. dr hab. Maria Bretner
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
- Grupa przedmiotów:
- Technologie Chemiczne
- Kod przedmiotu:
- PBICH
- Semestr nominalny:
- 4 / rok ak. 2012/2013
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- godziny kontaktowe 30 h
przygotowanie do zajęć laboratoryjnych 5.h
zapoznanie się ze wskazaną literaturą 5h
czas poza laboratorium
przygotowanie raportu 5.h
przygotowanie do zaliczenia przedmiotu
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład300h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Chemia organiczna
- Limit liczby studentów:
- -
- Cel przedmiotu:
- Poznanie podstaw biochemii komórki, biochemii białek, cukrów i kwasów nukleinowych, podstawowych pojęć i terminów enzymologii. Metody oczyszczania białek, podstawowe elementy struktury i metody ich ustalania. Enzymy w przemyśle, biotechnologii i medycynie. Metabolizm węglowodanów, aminokwasów, białek Struktura DNA i RNA, replikacja DNA, transkrypcja, translacja. Regulacja ekspresji genów, elementy inżynierii genetycznej.
Celem laboratorium jest rozwinięcie podstawowej wiedzy na temat budowy i właściwości aminokwasów, peptydów, białek, cukrów oraz lipidów. W trakcie zajęć studenci zapoznani zostaną z metodami identyfikacji poszczególnych grup związków przy wykorzystaniu charakterystycznych reakcji wskaźnikowych. Ponadto będą mieli możliwość praktycznego zapoznania się z podstawowymi metodami izolowania i oczyszczania białek w oparciu o ich właściwości elektrostatyczne (wysalanie, chromatografia jonowymienna) oraz różnice w ich masach cząsteczkowych (sączenie molekularne, dializa). Zapoznani zostaną z podstawowymi reakcjami cukrów redukujących oraz właściwościami chemicznymi i fizycznymi homoglikanów takich jak: skrobia, glikogen i celuloza. Na zajęciach przedstawione zostaną również wybrane metody izolowania oraz rozdziału barwników występujących w tkankach roślinnych.
Ćwiczenia laboratoryjne mają na celu przybliżenie uczestnikom zajęć technik stosowanych w biochemii i biotechnologii, co w przyszłości może zaowocować sprawniejszym zarządzaniem tą gałęzią przemysłu.
- Treści kształcenia:
- Wykład:
1.Molekularne składniki komórki ich struktura, właściwości i funkcje1 h
2.Aminokwasy i białka.4 h
3.Enzymy.2 h
4.Metabolizm komórkowy.4 h
5.Budowa kwasów nukleinowych, synteza i replikacja DNA.2 h
6.Rodzaje i struktura RNA.3 h
7.Translacja, regulacja translacji, dojrzewanie białek, transport, ubikwitynacja.2 h
8.Błony biologiczne, dynamika ich struktury i transport metabolitów.2 h
Laboratorium:
1.Identyfikacja wybranych aminokwasów i białek. Oczyszczanie białek.
2.Identyfikacja cukrów prostych i złożonych.
lub
3. Budowa i właściwości lipidów - ich izolowanie z materiału roślinnego i rozdział.
- Metody oceny:
- Wykład – zaliczenie kolokwium
Laboratorium – zaliczenie 2 kolokwiów oraz pozytywna ocena z przygotowywanych podczas zajęć sprawozdań
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- 1. Hames, B. D.; Hooper, N. M.; Houghton, J. D.; Krótkie wykłady Biochemia, PWN.
2. Walory, J.; Pilarek, M.; Kalinowska, M.; Jaworowska-Deptuch, H. Biochemia - ćwiczenia laboratoryjne, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 2003.
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt Wpisz opis
- Ma podstawową wiedzę z zakresu biochemii. Ma uporządkowaną wiedzę z zakresu podstaw biochemii komórki, biochemii białek, cukrów i kwasów nukleinowych, podstawowych pojęć i terminów enzymologii, metod oczyszczania białek, podstawowe elementy struktury i metody ich ustalania. Enzymy w przemyśle, biotechnologii i medycynie Zna zastosowanie podstawowych biochemicznych technik badawczych.
Weryfikacja: Egzamin pisemny
Powiązane efekty kierunkowe:
K_W34
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_W04
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt Wpisz opis
- potrafi – zgodnie z zadaną specyfikacją – zaprojektować oraz zrealizować prosty proces, system, obiekt typowy dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Weryfikacja: Egzamin pisemny
Powiązane efekty kierunkowe:
k_U10
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U16
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt Wpisz opis
- ma doświadczenia z pracą zespołową
Weryfikacja: Egzamin pisemny
Powiązane efekty kierunkowe:
K_K06
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_K05