Nazwa przedmiotu:
Podstawy biochemii
Koordynator przedmiotu:
prof. nzw. dr hab. Maria Bretner
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Grupa przedmiotów:
Technologie Chemiczne
Kod przedmiotu:
PBICH
Semestr nominalny:
4 / rok ak. 2012/2013
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
godziny kontaktowe 30 h przygotowanie do zajęć laboratoryjnych 5.h zapoznanie się ze wskazaną literaturą 5h czas poza laboratorium przygotowanie raportu 5.h przygotowanie do zaliczenia przedmiotu
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład300h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Chemia organiczna
Limit liczby studentów:
-
Cel przedmiotu:
Poznanie podstaw biochemii komórki, biochemii białek, cukrów i kwasów nukleinowych, podstawowych pojęć i terminów enzymologii. Metody oczyszczania białek, podstawowe elementy struktury i metody ich ustalania. Enzymy w przemyśle, biotechnologii i medycynie. Metabolizm węglowodanów, aminokwasów, białek Struktura DNA i RNA, replikacja DNA, transkrypcja, translacja. Regulacja ekspresji genów, elementy inżynierii genetycznej. Celem laboratorium jest rozwinięcie podstawowej wiedzy na temat budowy i właściwości aminokwasów, peptydów, białek, cukrów oraz lipidów. W trakcie zajęć studenci zapoznani zostaną z metodami identyfikacji poszczególnych grup związków przy wykorzystaniu charakterystycznych reakcji wskaźnikowych. Ponadto będą mieli możliwość praktycznego zapoznania się z podstawowymi metodami izolowania i oczyszczania białek w oparciu o ich właściwości elektrostatyczne (wysalanie, chromatografia jonowymienna) oraz różnice w ich masach cząsteczkowych (sączenie molekularne, dializa). Zapoznani zostaną z podstawowymi reakcjami cukrów redukujących oraz właściwościami chemicznymi i fizycznymi homoglikanów takich jak: skrobia, glikogen i celuloza. Na zajęciach przedstawione zostaną również wybrane metody izolowania oraz rozdziału barwników występujących w tkankach roślinnych. Ćwiczenia laboratoryjne mają na celu przybliżenie uczestnikom zajęć technik stosowanych w biochemii i biotechnologii, co w przyszłości może zaowocować sprawniejszym zarządzaniem tą gałęzią przemysłu.
Treści kształcenia:
Wykład: 1.Molekularne składniki komórki ich struktura, właściwości i funkcje1 h 2.Aminokwasy i białka.4 h 3.Enzymy.2 h 4.Metabolizm komórkowy.4 h 5.Budowa kwasów nukleinowych, synteza i replikacja DNA.2 h 6.Rodzaje i struktura RNA.3 h 7.Translacja, regulacja translacji, dojrzewanie białek, transport, ubikwitynacja.2 h 8.Błony biologiczne, dynamika ich struktury i transport metabolitów.2 h Laboratorium: 1.Identyfikacja wybranych aminokwasów i białek. Oczyszczanie białek. 2.Identyfikacja cukrów prostych i złożonych. lub 3. Budowa i właściwości lipidów - ich izolowanie z materiału roślinnego i rozdział.
Metody oceny:
Wykład – zaliczenie kolokwium Laboratorium – zaliczenie 2 kolokwiów oraz pozytywna ocena z przygotowywanych podczas zajęć sprawozdań
Egzamin:
tak
Literatura:
1. Hames, B. D.; Hooper, N. M.; Houghton, J. D.; Krótkie wykłady Biochemia, PWN. 2. Walory, J.; Pilarek, M.; Kalinowska, M.; Jaworowska-Deptuch, H. Biochemia - ćwiczenia laboratoryjne, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 2003.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt Wpisz opis
Ma podstawową wiedzę z zakresu biochemii. Ma uporządkowaną wiedzę z zakresu podstaw biochemii komórki, biochemii białek, cukrów i kwasów nukleinowych, podstawowych pojęć i terminów enzymologii, metod oczyszczania białek, podstawowe elementy struktury i metody ich ustalania. Enzymy w przemyśle, biotechnologii i medycynie Zna zastosowanie podstawowych biochemicznych technik badawczych.
Weryfikacja: Egzamin pisemny
Powiązane efekty kierunkowe: K_W34
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W04

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt Wpisz opis
potrafi – zgodnie z zadaną specyfikacją – zaprojektować oraz zrealizować prosty proces, system, obiekt typowy dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Weryfikacja: Egzamin pisemny
Powiązane efekty kierunkowe: k_U10
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U16

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt Wpisz opis
ma doświadczenia z pracą zespołową
Weryfikacja: Egzamin pisemny
Powiązane efekty kierunkowe: K_K06
Powiązane efekty obszarowe: T1A_K05