Nazwa przedmiotu:
Zarządzanie produktywnością
Koordynator przedmiotu:
Dr inż. Anna Kosieradzka
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Grupa przedmiotów:
Inżynieria i bezpieczeństwo systemów produkcyjnych
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2012/2013
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Godziny kontaktowe: wykład 10 godz., ćwiczenia 10 godz. Samodzielna praca studenta: studia literaturowe 10 godz, przygotowanie się do zaliczenia 10 godz, wykonanie ćwiczeń i studiów przypadku 20 godz. Razem 60 godz. = 2 pkt. ECTS
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Godziny kontaktowe: wykład 10 godz., ćwiczenia 10 godz., konsultacje 5 godz. - razem 25 godz. = 2 pkt. ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Ćwiczenia 10 godz., studia literaturowe 5 godz,, wykonanie ćwiczeń i studiów przypadku 20 godz. Razem 35 godz. = 2 pkt. ECTS
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia15h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Prerekwizyty: produktywność, techniczna koncepcja produktywności, społeczna koncepcja produktywności, czynniki wzrostu produktywności, mierniki produktywności, benchmarking, kaizen - ciągłe doskonalenie, działalność małych grup, metody poprawy produktywności, programy poprawy produktywności
Limit liczby studentów:
30 osób w grupie ćwiczeniowej
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z problematyką produktywności systemów produkcyjnych oraz nabycie umiejętności praktycznego stosowania metod analizy problemów i poszukiwania rozwiązań, ukierunkowanych na poprawę produktywności.
Treści kształcenia:
WYKŁAD: 1. Pojęcie produktywności. Znaczenie produktywności. Czynniki wpływające na produktywność. 2. Mierniki produktywności. Benchmarking. 3. Kaizen- podstawowa koncepcja poprawy produktywności. Organizacja poprawy produktywności w przedsiębiorstwie. 4. Programy poprawy produktywności 5. Metody i techniki wykorzystywane dla poprawy produktywności. Zaliczenie. ĆWICZENIA 1. Mierniki produktywności. Ocena produktywności. 2. Organizacja systemu ciągłego doskonalenia w przedsiębiorstwie. 3. Rodzaje strat. Metody identyfikacji i eliminacji strat. 4. Metody analizy problemów. 5. Metody poszukiwania rozwiązań.
Metody oceny:
Wykład - zaliczenie pisemne, ćwiczenia - ocena pracy na zajęciach i samodzielnej pracy studenta (zadania, studia przypadków). Ocena łączna stanowi 50% oceny z wykładu i 50% oceny z ćwiczeń.-
Egzamin:
tak
Literatura:
1. Kosieradzka A., Lis S., Programowanie poprawy produktywności, Wyd. IOPM „ORGMASZ”, Warszawa 1998. 2. Imai M. - Kaizen, Wydawnictwo MT Biznes, Warszawa 2007. 3. Imai M. - Gemba Kaizen, Wydawnictwo MT Biznes, Warszawa 2006. 4. Womack J., Jones D. - Lean Thinking. ProdPress.com, Wrocław 2008. 5. Goldratt E., Cox J., Cel. Doskonałość w produkcji, Wydawnictwo MINT Books, Warszawa 2007. 6. The Productivity Press Development Team - Identyfikacja marnotrawstwa na hali produkcyjnej. ProdPress.com, Wrocław 2008. 7. The Productivity Press Development Team - 5S dla operatorów. ProdPress, Wrocław 2008. 8. Productivity Press Development Team, Kaizen na hali produkcyjnej, Wydawnictwo ProdPublishing, Wrocław 2010. 9. Lis S. (red.), Vademecum produktywności, Placet 1999.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
Przedmiot podkreśla znaczenie działań na rzecz poprawy produktywności dla rozwoju społaczno-gospodarczego kraju. Pokazuje koncepcje, metody i techniki wykorzystywane w programowaniu poprawy produktywności przedsiębiorstw produkcyjnych i usługowych.

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt Wpisz opis
Ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania produktywnością przedsiębiorstw i jej znaczenia dla prowadzenia działalności gospodarczej.
Weryfikacja: zaliczenie pisemne wykładu
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt Wpisz opis
Potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić produktywność obiektów, systemów, procesów, usług. Potrafi posługiwać się metodami analizy problemów i poszukiwania rozwiązań, ukierunkowanych na poprawę produktywności.
Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń i studiów przypadku
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt Wpisz opis
Ma świadomość ważności działań w kierunku poprawy produktywności, skutków tych działań i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje.
Weryfikacja: zaliczenie pisemne wykładu i zaliczenie ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: