Nazwa przedmiotu:
Język angielski
Koordynator przedmiotu:
mgr / Ewa Gizińska / starszy wykładowca
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Technologia Chemiczna
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe z możliwością wyboru
Kod przedmiotu:
ZIWW01/2
Semestr nominalny:
3 / rok ak. 2010/2011
Liczba punktów ECTS:
1
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia300h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Język polski - rozumienie gramatyki; Język angielski - umiejętności elementarne
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Celem lektoratu jest przypomnienie i opanowanie podstawowych struktur gramatycznych i leksykalnych, rozumienia ze słuchu i rozumienia tekstu na poziomie elementarnym. Pierwsze 60 godzin nauki (semestr III, IV, V) to nabywanie pasywnej umiejętności językowej umożliwiającej rozpoznawanie prostych tekstów z życia codziennego, jak również w minimalnym zakresie umożliwiającej prowadzenie prostych konwersacji (udzielanie odpowiedzi na postawione pytania).
Treści kształcenia:
"Ć - GRAMATYKA Powtórzenie czasów gramatycznych; Pytania szczegółowe; Czasy teraźniejsze: Simple i Continuous – tworzenie, zastosowanie i porównanie; Have/have got; Czasy przeszłe: Simple i Continuous – tworzenie, zastosowanie i porównanie; Określniki ilościowe; Przedimki; Liczba mnoga; czasownik + bezokolicznik; czasownik + -ing; Porównanie going to z will SŁOWNICTWO/TEMATYKA Zwroty grzecznościowe; Słownictwo używane w listach; Nazwy zawodów; Spójniki but, however; Zwroty codziennego użytku; Czasowniki wyrażające odczucia; Dom i jego wyposażenie; Określniki czasu przeszłego; Tworzenie kolokacji wyrazowych; Spójniki while, during, for; Żywność i napoje; Słownictwo związane z zakupami; Przymiotniki określające odczucia; Kolokacje wyrazowe "
Metody oceny:
"1. Formalnym warunkiem zaliczenia zajęć w danym semestrze jest systematyczne uczęszczanie na zajęcia językowe; dopuszcza się nieobecność bez usprawiedliwienia na dwóch zajęciach w semestrze. Kontroli obecności oraz usprawiedliwienia nieobecności dokonuje lektor prowadzący zajęcia w danej grupie. 2. Stopień opanowania materiału oceniany jest na podstawie: aktywnego uczestniczenia w zajęciach (praca z podręcznikiem, wykonywanie zadań indywidualnych, w parach i grupach); krótkich sprawdzianów pisemnych z danych partii materiału; pisemnych prac kontrolnych (co najmniej jednej w semestrze); prac domowych, etc. 3. Zaliczenie zajęć podlega ocenie; wpis oceny uzyskuje się na ostatnim zajęciu w semestrze (niezbędny jest indeks i karta); w przypadku niespełnienia warunków uzyskania oceny w tym terminie, student ma prawo ubiegać się o uzyskanie zaliczenia w sesji egzaminacyjnej. 4. Za pozytywne zaliczenie semestru student otrzymuje ocenę w skali od 3.0 do 5.0 (1 pkt ECTS). "
Egzamin:
Literatura:
"1. Soars J., Soars L., New Headway Pre-Intermediate, Oxford University Press, Oxford 2000. 2. Lambert V., Murray E., Everyday Technical English, Longman, Harlow 2003."
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się