- Nazwa przedmiotu:
- Ergonomia
- Koordynator przedmiotu:
- dr / Grzegorz Michalak / adiunkt
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Technologia Chemiczna
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- ZIWW02
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2011/2012
- Liczba punktów ECTS:
- 1
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład150h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Ciągle dokonujący się postęp w różnych dziedzinach naszego życia sprawia, że należy spojrzeć o wiele szerzej na człowieka i jego funkcjonowanie w środowisku, w tym również w środowisku pracy.Celem przedmiotu jest przekazanie studentom wiedzy z podstawowych zagadnień ergonomii. Zapoznanie ich z wybranymi metodami i zasadami z tej dziedziny, umożliwi ich wykorzystanie przy tworzeniu przyjaznego dla człowieka środowiska. Nabyte informacje powinny popularyzować problematykę ochrony człowieka w środowisku pracy. Znajomość zagadnień ergonomii i jej praktyczne zastosowanie w życiu codziennym pomaga zapobiegać różnym dolegliwościom. Poznanie i stosowanie tych zasad może być traktowane, jako szczególny sposób promocji zdrowia.
- Treści kształcenia:
- W - Definicja, przedmiot i zakres ergonomii. Ergonomia jako wiedza interdyscyplinarna. Zastosowanie ergonomii w środowisku człowieka. Układ człowiek - praca. Rola i znaczenie ergonomii korekcyjnej i ergonomii koncepcyjnej w procesie humanizacji pracy. Ergonomia jako element sztuki inżynierskiej. Pojęcie i rola materialnych warunków pracy. Zmęczenie i stres. Wybrane czynniki ergonomiczne w kształtowaniu środowiska pracy. Uciążliwe i szkodliwe skutki obsługi komputera dla organizmu człowieka. Charakterystyka i zasady higieny pracy umysłowej. Badania ergonomiczne.
- Metody oceny:
- Wykład nie jest formą zajęć obowiązkowych, ale obecność studentów jest zalecana. Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z pisemnego kolokwium obejmującego treści przekazane na zajęciach wykładowych.
- Egzamin:
- Literatura:
- "1. Penc J., Szumpich S., Ergonomia przemysłowa a wydajność pracy, Instytut Wydawniczy CRZZ, Warszawa 1979.
2. Olszewski J., Podstawy ergonomii i fizjologii pracy, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań 1997.
3. Rosner J., Ergonomia, PWE, Warszawa 1985.
4. Wykowska M., Ergonomia, Wydawnictwo AGH, Kraków 1994."
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się