Nazwa przedmiotu:
Zarządzanie i ekonomika w przedsiębiorstwie
Koordynator przedmiotu:
dr/ Barbara Felic/adiunkt
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Technologia Chemiczna
Grupa przedmiotów:
HES
Kod przedmiotu:
IWW05
Semestr nominalny:
8 / rok ak. 2010/2011
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Podstawy gospodarki rynkowej.
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
Zapoznanie z podstawowymi procesami i mechanizmami funkcjonowania przedsiębiorstwa.Celem nauczania przedmiotu jest przygotowanie do zrozumienia procesów zarządzania w przedsiębiorstwie.
Treści kształcenia:
W-1. Przedmiot i ewolucja nauki o przedsiębiorstwie 2. Istota, cele, zasady działania przedsiębiorstwa. 3. Klasyfikacja przedsiębiorstw. Formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw. 4. Cykl życia przedsiębiorstwa, cykl życia technologii.5. Struktura organizacyjna przedsiębiorstwa.6. Elementy zarządzania w przedsiębiorstwie.7. Zarządzanie strategiczne w przedsiębiorstwie.8. Otoczenia przedsiębiorstwa.- analiza SWOT 9. Ekonomika kosztów, utargów, zysków przedsiębiorstwa. Próg rentowności przedsiębiorstwa.10. Decyzje przedsiębiorstwa w różnych strukturach rynkowych.11. Źródła finansowania przedsiębiorstwa.12. Ocena działalności gospodarczej.13. Przedsiębiorstwa przyszłości- usieciowienie przedsiębiorstw.
Metody oceny:
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest poprawne rozwiązanie testu wielokrotnego wyboru, w którym występują również dwa pytania otwarte. 50-59 % maks. liczby punktów – ocena 3,0;60-69% maks. liczby punktów – ocena 3,5; 70-79% maks. liczby punktów – ocena 4,0; 80-89% maks. liczby punktów – ocena 4,5; 90-100% maks. liczby punktów – ocena 5,0; Studenci, którzy stoją przed koniecznością uzupełnienia braków mogą kontaktować się z osobą prowadzącą wykład w ramach konsultacji. Terminy i miejsce konsultacji podawane są na pierwszym wykładzie. Informacja jest również wywieszona w gablocie pod pok. 105 GG.
Egzamin:
Literatura:
1. Lichtarski J. (red.)., Podstawy nauki o przedsiębiorstwie, Wrocław 2005 2. Bielski M., Podstawy organizacji i zarządzania, Wyd. C.H. Beck, Warszawa 2002
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się