- Nazwa przedmiotu:
- Podstawy biotechnologii
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Katarzyna Dąbkowska
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Inzynieria Chemiczna i Procesowa
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- Semestr nominalny:
- 6 / rok ak. 2012/2013
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Godziny kontaktowe 30godz: w tym obecność na wykladach 30godz. Przygotowanie do zaliczenia w kolokwiów 20 godz. Razem nakład pracy studenta: 50godz. = 2 ECTS
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Obecność na wykladach 30godz.=1 ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Przygotowanie sie do zaliczeń 2 kolokwiów: 20 godz.=1 ECTS
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Kurs inżynierii procesowej i aparatury procesowej.
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi elementami procesów biotechnologicznych.
- Treści kształcenia:
- Historia i rozwój biotechnologii. Szczepy przemysłowe – właściwości, selekcja, doskonalenie. Przechowywanie szczepów. Przygotowywanie inokulum. Media hodowlane. Sterylizacja.
Techniki hodowli: hodowle okresowe, okresowe z ciągłym dozowaniem, hodowle ciągłe, hodowle w podłożach stałych. Specyfika procesów wydzielania bioproduktów.
Przykłady biotechnologii: produkcja biomasy, fermentacja etanolowa, preparaty enzymatyczne, farmaceutyki, biotechnologie środowiskowe.
- Metody oceny:
- 2 pisemne kolokwia sprawdzające w semestrze.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- K.W. Szewczyk “Technologia biochemiczna” OWPW, Warszawa,1997
W. Bednarski, J.Fiedurek "Podstawy biotechnologii przemysłowej", WNT, 2009
U.E. Viersturs, I.A. Szmite, A.W. Żilewicz „Biotechnologia:“, WNT,
1992
A. Chmiel "Biotechnologia" PWN, 1998
P. Präve, U. Faust, W. Sittig, D.A. Sukatsch “Fundamentals of Biotechnology”, VCH, Weinheim, 1987
- Witryna www przedmiotu:
- brak
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt W_01
- Posiada podstawową wiedzę z zakresu biotechnologii.
Weryfikacja: 2 pisemne kolokwia sprawdzające
Powiązane efekty kierunkowe:
K_W04, K_W12
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_W02, T1A_W03, T1A_W05
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt U_01
- Rozumie podstawy podstawowych procesów i operacji jednostkowych stosowanych w biotechnologii. Potrafi nadzorowac przebieg procesów przemysłowych z udziałem mikroorganizmów.
Weryfikacja: 2 pisemne kolokwia sprawdzające w semestrze
Powiązane efekty kierunkowe:
K_U12, K_U21
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U09, T1A_U13
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt K_01
- Potrafi identyfikowac i rozstrzygac problemy związane z realizacją procesów biotechnologicznych
Weryfikacja: 2 pisemne kolokwia sprawdzające w semestrze
Powiązane efekty kierunkowe:
K_K03, K_K05
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_K05, T1A_K07