- Nazwa przedmiotu:
- Zarządzanie Produkcją, Usługami i Personelem/ Process, Service and Human Resources Management
- Koordynator przedmiotu:
- Dr Agnieszka Tomczak
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Inżynieria Materiałowa
- Grupa przedmiotów:
- Podstawowe
- Kod przedmiotu:
- ZP
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2013/2014
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 50, w tym obecność na wykładach - 30 godz. , samodzielna praca studenta - 20 godz.
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1,2 punktu ECTS - prowadzenie wykładów 30 godzin.
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- bez limitu
- Cel przedmiotu:
- Zaznajomienie studentów z metodami zarządzania procesami produkcyjnymi i realizacją usług,
Poznanie przez studentów procedur, metod i narzędzi zarządzania personelem.
Zaznajomienie studentów z rolą kultury organizacyjnej i komunikacji społecznej w organizacji.
Przygotowanie do pracy w przedsiębiorstwach, ośrodkach badawczo-rozwojowych i biurach projektowych
- Treści kształcenia:
- 1.Pojęcie i funkcje zarządzania, zasady, sposoby i metody prowadzenia działalności produkcyjnej i usługowej. Polityka i strategia przedsiębiorstwa w warunkach konkurencji.
2. Role menedżerskie. Podejmowanie decyzji, procesy komunikacji, kontrola i koordynacja jako główne elementy pracy zarządczej. Podejmowanie decyzji i ustalanie celów w organizacji. Metody planowania działalności produkcyjnej i usługowej.
3.Projektowanie organizacji. Organizacja przestrzeni produkcyjnej i usługowej. Stanowiska pracy, komórki organizacyjne i powiązania między nimi. Problemy koordynacji działań.
4.Strategie zarządzania personelem i kultura organizacyjna. Konflikty i ich rozwiązywanie. Procesy komunikacji.
5. Organizacja służb personalnych, rekrutacja i metody oceny pracowników.
6. Przywództwo. Systemy motywacyjne w działalności produkcyjnej i usługowej. Ustalanie wynagrodzeń w formie płac i pozapłacowe czynniki motywacyjne.
8.Zarządzanie wiedzą i systemami informacyjnymi w przedsiębiorstwie. Innowacje, zmiany i konflikty w organizacji.
9.Planowanie produktu i decyzje dotyczące procesu produkcyjnego. Bilansowanie zamówień ze zdolnościami produkcyjnymi przy pomocy metod komputerowych.
10.Planowanie zasobów, zaopatrzenia w materiały i pracę.
11.Zarządzanie jakością i produktywnością. Metody oceny wydajności.
12.Zarządzanie łańcuchem dostaw i procesami magazynowania. Współpraca z odbiorcami i formy dostaw.
13.Procesy kontroli w przedsiębiorstwie - formy i etapy kontroli, style kontroli, kontrola angażująca pracowników.
14.Doskonalenie organizacji i zarządzania techniką. Outsourcing i reinżynieria. Organizacje fraktalne i wirtualne.
- Metody oceny:
- Kolokwium
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1.E. Pająk, Zarządzanie produkcją. Produkt, technologia, organizacja. PWN, Warszawa 2006
2. D.Waters, Zarządzanie operacyjne. Towary i usługi. PWN, Warszawa 2006.
3. M. Kostera, Zarządzanie personelem, PWE, Warszawa 1998
4. Z. Pawlak, A. Smoleń, Organizacja firmy. Projektowanie, budowa, usprawnianie, Poltext Warszawa 2008
5. R.W.Griffin, Podstawy zarządzania organizacjami, PWN, Warszawa 2002.
- Witryna www przedmiotu:
- brak
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt ZP_W1
- Student posiada podstawową wiedzę z zakresu zarządzania, w tym: zna podstawowe pojęcia związane z zarządzaniem, zagadnienia związane z pełnieniem funkcji kierowniczych, w tym: roli menadżera, planowanie działalności organizacji, zarządzania zasobami ludzkimi. Student posiada wiedzę na temat nowoczesnych metod zarządzania, w tym: zarządzania jakością, systemów kontroli wewnętrznej, zarządzania wiedzą, outsourcingu i reinżynierii, organizacji fraktalnych i wirtualnych itd.
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane efekty kierunkowe:
IM2_W13
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_W09
- Efekt ZP_W2
- Student posiada podstawową wiedzę nt. zasad planowania i prowadzenia działalności produkcyjnej i usługowej.
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane efekty kierunkowe:
IM2_W15
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_W11
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt ZP_U3
- Student na podstawie wiedzy z wykładu i w oparciu o zlecaną literaturę lub inne źródła fachowej wiedzy rozwija swoją wiedzę dot. zarządzania organizacją.
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane efekty kierunkowe:
IM2_U05
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_U05
- Efekt ZP_U1
- Potrafi zastosować podstawowe instrumenty zarządzania przedsiębiorstwem w obszarach poszczególnych jego funkcji
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane efekty kierunkowe:
IM2_U16
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_U15
- Efekt ZP_U2
- Student ma przygotowanie niezbędne do pracy w środowisku przemysłowym.
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane efekty kierunkowe:
IM2_U14
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_U13
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt ZP_K1
- Potrafi stosować instrumenty zarządzania kapitałem ludzkim
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane efekty kierunkowe:
IM2_K05
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_K05