Nazwa przedmiotu:
Podstawy biotechnologii
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Katarzyna Dąbkowska
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Inzynieria Chemiczna i Procesowa
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
Semestr nominalny:
6 / rok ak. 2013/2014
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Godziny kontaktowe 30godz: w tym obecność na wykladach 30godz. Przygotowanie do zaliczenia w kolokwiów 20 godz. Razem nakład pracy studenta: 50godz. = 2 ECTS
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Obecność na wykladach 30godz.=1 ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Przygotowanie sie do zaliczeń 2 kolokwiów: 20 godz.=1 ECTS
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Kurs inżynierii procesowej i aparatury procesowej.
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi elementami procesów biotechnologicznych.
Treści kształcenia:
Historia i rozwój biotechnologii. Szczepy przemysłowe – właściwości, selekcja, doskonalenie. Przechowywanie szczepów. Przygotowywanie inokulum. Media hodowlane. Sterylizacja. Techniki hodowli: hodowle okresowe, okresowe z ciągłym dozowaniem, hodowle ciągłe, hodowle w podłożach stałych. Specyfika procesów wydzielania bioproduktów. Przykłady biotechnologii: produkcja biomasy, fermentacja etanolowa, preparaty enzymatyczne, farmaceutyki, biotechnologie środowiskowe.
Metody oceny:
2 pisemne kolokwia sprawdzające w semestrze.
Egzamin:
nie
Literatura:
K.W. Szewczyk “Technologia biochemiczna” OWPW, Warszawa,1997 W. Bednarski, J.Fiedurek "Podstawy biotechnologii przemysłowej", WNT, 2009 U.E. Viersturs, I.A. Szmite, A.W. Żilewicz „Biotechnologia:“, WNT, 1992 A. Chmiel "Biotechnologia" PWN, 1998 P. Präve, U. Faust, W. Sittig, D.A. Sukatsch “Fundamentals of Biotechnology”, VCH, Weinheim, 1987
Witryna www przedmiotu:
brak
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt W_01
Posiada podstawową wiedzę z zakresu biotechnologii.
Weryfikacja: 2 pisemne kolokwia sprawdzające
Powiązane efekty kierunkowe: K_W04, K_W12
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W02, T1A_W03, T1A_W05

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt U_01
Rozumie podstawy podstawowych procesów i operacji jednostkowych stosowanych w biotechnologii. Potrafi nadzorowac przebieg procesów przemysłowych z udziałem mikroorganizmów.
Weryfikacja: 2 pisemne kolokwia sprawdzające w semestrze
Powiązane efekty kierunkowe: K_U12, K_U21
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U09, T1A_U13

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt K_01
Potrafi identyfikowac i rozstrzygac problemy związane z realizacją procesów biotechnologicznych
Weryfikacja: 2 pisemne kolokwia sprawdzające w semestrze
Powiązane efekty kierunkowe: K_K03, K_K05
Powiązane efekty obszarowe: T1A_K05, T1A_K07