Nazwa przedmiotu:
Mikrobiologia ogólna i przemysłowa
Koordynator przedmiotu:
dr hab. Ewa Karwowska, prof. PW
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
6 / rok ak. 2013/2014
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. godziny kontaktowe 60h, w tym: a) 60h zajęć laboratoryjnych, 2. zapoznanie się z literaturą – 15 h 3. przygotowanie sprawozdań – 15 h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. obecność na zajęciach laboratoryjnych – 60h, Razem: 60h, co odpowiada 2 punktom ECTS.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1. 60 h zajęć laboratoryjnych, Razem: 60h, co odpowiada 2 punktom ECTS.
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat technik badań mikrobiologicznych, budowy i funkcjonowania komórek mikroorganizmów oraz wybranych procesów mikrobiologicznych stosowanych w przemyśle, • umieć zapoznać się z wybranymi zagadnieniami na podstawie dostępnej literatury, • przeprowadzić proste eksperymenty mikrobiologiczne wraz z opisem i interpretacją uzyskanych wyników,
Treści kształcenia:
Podstawowe techniki badań mikrobiologicznych. Przygotowanie szkła i podłóż. Metody hodowli mikroorganizmów, techniki posiewu na podłoża stałe i płynne. Sprzęt stosowany w badaniach mikrobiologicznych. Morfologia bakterii – obserwacje przyżyciowe oraz preparatów barwionych. Morfologia grzybów mikroskopowych. Obserwacje mikroskopowe kolonii, pseudomycelium, mycelium, worków. Obserwacje przyżyciowe komórek drożdży. Morfologia glonów i pierwotniaków. Obserwacje mikroskopowe przedstawicieli wybranych grup systematycznych. Oznaczanie aktywności oddechowej mikroorganizmów metodą testu TTC i metodą OXITOP. Określanie aktywności dehydrogenazy bursztynianowej oraz zdolności do wytwarzania katalazy i oksydazy cytochromowej mikroorga-nizmów. Wykrywanie produktów metabolizmu mikroorganizmów: rozkład cukrów, fermentacja mlekowa, wytwarzanie acetylometylokarbinolu, indolu, amoniaku, barwników, biosynteza dekstranu. Udział bakterii w obiegu węgla, azotu i siarki. Nitryfikacja, denitryfikacja, amonifikacja, wiązanie azotu. Utlenianie siarki, dysymilacyjna redukcja siarczanów. Rozkład celulozy i skrobi. Wyznaczanie krzywej wzrostu bakterii. Oznaczanie przynależności gatunkowej bakterii na podstawie cech morfologicznych, hodowlanych i fizjologicznych. Zastosowanie testów API w diagnostyce mikrobiologicznej. Określanie form wzrost bakterii. Analiza bakteriologiczna wody, gleby i powietrza. Badanie zdolności drożdży do przeprowadzania fermentacji alkoholowej. Biosynteza kwasu cytrynowego. Metody eliminacji drobnoustrojów z powietrza.
Metody oceny:
zaliczenie
Egzamin:
tak
Literatura:
brak
Witryna www przedmiotu:
pw.edu.pl
Uwagi:
brak

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt W02
Posiada wiedzę na temat procesów metabolicznych zachodzących w komórkach drobnoustrojów, wybranych metod oceny aktywności oddechowej i enzymatycznej bakterii oraz podstawowe wiadomości odnośnie lekooporności mikroorganizmów
Weryfikacja: Sprawdzian, przygotowanie sprawozdań
Powiązane efekty kierunkowe: K_W06, K_W12, K_W13
Powiązane efekty obszarowe: , ,
Efekt W03
Posiada podstawową wiedzę odnośnie wykorzystania wybranych drobnoustrojów w procesach przemysłowych
Weryfikacja: Sprawdzian, przygotowanie sprawozdań
Powiązane efekty kierunkowe: K_W12
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt U01
Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł; potrafi prezentować uzyskaną wiedzę
Weryfikacja: Sprawdzian, przygotowanie sprawozdań
Powiązane efekty kierunkowe: K_U01, K_U06
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U01, T1A_U04
Efekt U02
Posiada umiejętność wykonywania prostych badań eksperymentalnych pod nadzorem prowadzącego zajęcia
Weryfikacja: Przygotowanie sprawozdań
Powiązane efekty kierunkowe: K_U09, K_U15
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U08,
Efekt U03
Potrafi interpretować uzyskane wyniki badań, prawidłowo posługuje się terminologią stosowaną w mikrobiologii
Weryfikacja: Przygotowanie sprawozdań
Powiązane efekty kierunkowe: K_U03 , K_U10
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U03, T1A_U06, T1A_U08

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt K01
Potrafi pracować zarówno w zespole jak i samodzielnie
Weryfikacja: Przygotowanie sprawozdań
Powiązane efekty kierunkowe: K_K05, K_K06
Powiązane efekty obszarowe: T1A_K03,