- Nazwa przedmiotu:
- Mikrobiologia ogólna i przemysłowa
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab. Ewa Karwowska, prof. PW
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 6 / rok ak. 2013/2014
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 1. godziny kontaktowe 60h, w tym:
a) 60h zajęć laboratoryjnych,
2. zapoznanie się z literaturą – 15 h
3. przygotowanie sprawozdań – 15 h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1. obecność na zajęciach laboratoryjnych – 60h,
Razem: 60h, co odpowiada 2 punktom ECTS.
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1. 60 h zajęć laboratoryjnych,
Razem: 60h, co odpowiada 2 punktom ECTS.
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Po ukończeniu kursu student powinien:
• mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat technik badań mikrobiologicznych, budowy i funkcjonowania komórek mikroorganizmów oraz wybranych procesów mikrobiologicznych stosowanych w przemyśle,
• umieć zapoznać się z wybranymi zagadnieniami na podstawie dostępnej literatury,
• przeprowadzić proste eksperymenty mikrobiologiczne wraz z opisem i interpretacją uzyskanych wyników,
- Treści kształcenia:
- Podstawowe techniki badań mikrobiologicznych. Przygotowanie szkła i podłóż. Metody hodowli mikroorganizmów, techniki posiewu na podłoża stałe i płynne. Sprzęt stosowany w badaniach mikrobiologicznych. Morfologia bakterii – obserwacje przyżyciowe oraz preparatów barwionych. Morfologia grzybów mikroskopowych. Obserwacje mikroskopowe kolonii, pseudomycelium, mycelium, worków. Obserwacje przyżyciowe komórek drożdży. Morfologia glonów i pierwotniaków. Obserwacje mikroskopowe przedstawicieli wybranych grup systematycznych. Oznaczanie aktywności oddechowej mikroorganizmów metodą testu TTC i metodą OXITOP. Określanie aktywności dehydrogenazy bursztynianowej oraz zdolności do wytwarzania katalazy i oksydazy cytochromowej mikroorga-nizmów. Wykrywanie produktów metabolizmu mikroorganizmów: rozkład cukrów, fermentacja mlekowa, wytwarzanie acetylometylokarbinolu, indolu, amoniaku, barwników, biosynteza dekstranu. Udział bakterii w obiegu węgla, azotu i siarki. Nitryfikacja, denitryfikacja, amonifikacja, wiązanie azotu. Utlenianie siarki, dysymilacyjna redukcja siarczanów. Rozkład celulozy i skrobi. Wyznaczanie krzywej wzrostu bakterii. Oznaczanie przynależności gatunkowej bakterii na podstawie cech morfologicznych, hodowlanych i fizjologicznych. Zastosowanie testów API w diagnostyce mikrobiologicznej. Określanie form wzrost bakterii. Analiza bakteriologiczna wody, gleby i powietrza. Badanie zdolności drożdży do przeprowadzania fermentacji alkoholowej. Biosynteza kwasu cytrynowego. Metody eliminacji drobnoustrojów z powietrza.
- Metody oceny:
- zaliczenie
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- brak
- Witryna www przedmiotu:
- pw.edu.pl
- Uwagi:
- brak
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt W02
- Posiada wiedzę na temat procesów metabolicznych zachodzących w komórkach drobnoustrojów, wybranych metod oceny aktywności oddechowej i enzymatycznej bakterii oraz podstawowe wiadomości odnośnie lekooporności mikroorganizmów
Weryfikacja: Sprawdzian, przygotowanie sprawozdań
Powiązane efekty kierunkowe:
K_W06, K_W12, K_W13
Powiązane efekty obszarowe:
, ,
- Efekt W03
- Posiada podstawową wiedzę odnośnie wykorzystania wybranych drobnoustrojów w procesach przemysłowych
Weryfikacja: Sprawdzian, przygotowanie sprawozdań
Powiązane efekty kierunkowe:
K_W12
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt U01
- Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł; potrafi prezentować uzyskaną wiedzę
Weryfikacja: Sprawdzian, przygotowanie sprawozdań
Powiązane efekty kierunkowe:
K_U01, K_U06
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U01, T1A_U04
- Efekt U02
- Posiada umiejętność wykonywania prostych badań eksperymentalnych pod nadzorem prowadzącego zajęcia
Weryfikacja: Przygotowanie sprawozdań
Powiązane efekty kierunkowe:
K_U09, K_U15
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U08,
- Efekt U03
- Potrafi interpretować uzyskane wyniki badań, prawidłowo posługuje się terminologią stosowaną w mikrobiologii
Weryfikacja: Przygotowanie sprawozdań
Powiązane efekty kierunkowe:
K_U03 , K_U10
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_U03, T1A_U06, T1A_U08
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt K01
- Potrafi pracować zarówno w zespole jak i samodzielnie
Weryfikacja: Przygotowanie sprawozdań
Powiązane efekty kierunkowe:
K_K05, K_K06
Powiązane efekty obszarowe:
T1A_K03,