Nazwa przedmiotu:
Biotechnologia i technologia surowców naturalnych
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Joanna Główczyk-Zubek
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2012/2013
Liczba punktów ECTS:
1
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. godziny kontaktowe 15h, w tym: a) obecność na wykładach – 15h, 3. przygotowanie do zaliczenia pisemnego – 20h Razem nakład pracy studenta: 15h + 20h = 35h, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. obecność na wykładzie - 15h, Razem: 15h, co odpowiada 1punktowi ECTS.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat rodzajów surowców pochodzenia naturalnego i ich pochodnych stosowanych w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym • znać budowę chemiczną, właściwości fizykochemiczne i fizjologiczne ważnych grup związków pochodzenia naturalnego o znaczeniu praktycznym • znać metody pozyskiwania lub otrzymywania i przekształcania na skalę technologiczną niektórych surowców naturalnych
Treści kształcenia:
Wykład wprowadza słuchaczy w problematykę surowców pochodzenia naturalnego i ich pochodnych stosowanych w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Nacisk położony zostanie na właściwości fizjologiczne, funkcję w produktach, bezpieczeństwo stosowania, źródła pozyskiwania i metody wytwarzania. Zostaną omówione następujące duże grupy surowców: węglowodany i ich pochodne, aminokwasy, peptydy i białka i ich pochodne, lipidy naturalne i związki z nich otrzymywane, terpeny, sterole i inne. Przy omawianiu poszczególnych grup surowców studenci zapoznają się ze źródłami ich pochodzenia i metodami wytwarzania, ze szczególnym uwzględnieniem metod biotechnologicznych i fermentacyjnych stosowanych np. w przetwórstwie polimerów naturalnych i produkcji biosurfaktantów
Metody oceny:
sprawdzian pisemny
Egzamin:
tak
Literatura:
1. A.O. Barel, M. Paye, H.I. Maibach, Handbook of Cosmetic Science and Technology, Marcel Dekker, New York, 2001.
Witryna www przedmiotu:
ch.pw.edu.pl
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt W01
zna budowę chemiczną i właściwości podstawowych grup surowców naturalnych
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe: K_W06
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W02, T2A_W03, T2A_W04
Efekt W02
zna metody pozyskiwania ze źródeł naturalnych lub metody syntezy niektórych surowców naturalnych
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe: K_W04
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W05, T2A_W06, T2A_W07
Efekt W03
zna zastosowanie i ograniczenia stosowania surowców naturalnych w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, spożywczym
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe: K_W02, K_W06
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W04, T2A_W05, T2A_W02, T2A_W03, T2A_W04

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt U01
Posługuje się poprawnie terminologią i nomenklaturą z zakresu chemii, biochemii i biologii
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe: K_U03
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U01, T2A_U03, T2A_U06

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt K01
Ma świadomość potrzeby przestrzegania zasad etyki zawodowej, bioetyki i poszanowania prawa.
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe: K_K01
Powiązane efekty obszarowe: T2A_K02, T2A_K05