Nazwa przedmiotu:
Analytical Methods in Biotechnology
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Katarzyna Pawlak, dr inż. Mariusz Pietrzak
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2012/2013
Liczba punktów ECTS:
5
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. godziny kontaktowe 75h, w tym: a) obecność na ćwiczeniach – 15h, b) obecność na zajęciach laboratoryjnych – 15h c) obecność na zajęciach projektowych – 45h 2. zapoznanie się z polecaną literaturą – 20h 3. przygotowanie i wygłoszenie prezentacji projektowej – 10h 4. przygotowanie prezentacji projektowej w postaci pisemnej – 20h Razem nakład pracy studenta: 125h, co odpowiada 5 punktom ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. obecność na ćwiczeniach – 15h, 2. obecność na zajęciach laboratoryjnych – 15h 3. obecność na zajęciach projektowych – 45h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1. obecność na zajęciach laboratoryjnych – 15h, 2. obecność na zajęciach projektowych – 45h Razem: 60h, co odpowiada 2 punktom ECTS.
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt45h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć wiedzę teoretyczną i praktyczną na temat działania wybranych technik analitycznych, • mieć ogólną wiedzę teoretyczną i praktyczną na temat planowania eksperymentów oraz umieć statystycznie opracować wyników otrzymanych pomiarów • na podstawie dostępnych źródeł literaturowych i internetowych zapoznać się samodzielnie z wybranym zagadnieniem, • przygotować opis wykonanych prac i wygłosić prezentację dla uczestników kursu, której uzupełnieniem będzie krótka dyskusja z udziałem słuchaczy i prowadzących.
Treści kształcenia:
Project - Students select one of the proposed subjects presented as an analytical problem to solve. They are expected to design analytical procedure (on the basis of literature) in aim to determine or identify chosen compound(s) with the special emphasis on matrix composition. The report containing analytical procedure is obligatory for admission of student to an experimental part. The project will include following problems: - determination of metals, amino acids or other components in biological tissue, - determination of metals, dyes or preservatives in food, - determination of bioactive components in drugs. Laboratory - Experiments will be carried out by students with minimal control of assistant (short training and safety precautions only). Simple instrumental and classic analytical methods will be proposed as optional in frame of the project: - Volumetric analysis - Spectrophotometry - Capillary electrophoresis - Liquid chromatography - Potentiometry - Voltammetry Seminary - As a summary students are required to present the aim of the project, procedure, results and conclusions in the form of oral presentation.
Metody oceny:
Project 50 %, laboratory 20% and oral presentation 30% of total points
Egzamin:
tak
Literatura:
Analytical and biotechnological journals from data bases like Elseviere and Springer
Witryna www przedmiotu:
ch.pw.edu.pl
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt W01
zna najważniejsze techniki stosowane w nowoczesnej chemii analitycznej
Weryfikacja: praca podsumowująca, wygłoszenie prezentacji
Powiązane efekty kierunkowe: K_W01
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W01, T2A_W03, T2A_W05

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt U01
posiada umiejętność korzystania ze źródeł literaturowych oraz zasobów internetowych dotyczących rozwiązywanego problemu
Weryfikacja: praca podsumowująca, wygłoszenie prezentacji
Powiązane efekty kierunkowe: K_U01
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U01, T2A_U05, T2A_U10
Efekt U02
posiada umiejętność planowania eksperymentów i interpretacji oraz obróbki statystycznej otrzymanych wyników
Weryfikacja: praca podsumowująca, wygłoszenie prezentacji
Powiązane efekty kierunkowe: K_U08, K_U09, K_U10
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U05, T2A_U08, T2A_U05, T2A_U08, T2A_U09, T2A_U10, T2A_U08
Efekt U03
potrafi przygotować i przedstawić ustną prezentację z zakresu studiowanego zagadnienia
Weryfikacja: wygłoszenie prezentacji
Powiązane efekty kierunkowe: K_U06, K_U09
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U04, T2A_U05, T2A_U08, T2A_U09, T2A_U10

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt K01
potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny, pracując zarówno w zespole jak i pojedynczo
Weryfikacja: praca podsumowująca, wygłoszenie prezentacji
Powiązane efekty kierunkowe: K_K02
Powiązane efekty obszarowe: T2A_K06