Nazwa przedmiotu:
Analityczna kontrola bioprocesów
Koordynator przedmiotu:
prof. dr hab. inż. Elżbieta Malinowska
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2013/2014
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. godziny kontaktowe 30h, w tym: a) obecność na wykładach – 15h b) obecność na seminariach – 15h 2. przygotowanie i wygłoszenie prezentacji – 30h 3. przygotowanie do egzaminu i obecność na egzaminie – 25h Razem nakład pracy studenta: 85h, co odpowiada 3 punktom ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. obecność na wykładach – 15h, 2. obecność na seminariach – 15h Razem: 30h, co odpowiada 1 punktom ECTS.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia15h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Chemia analityczna
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat analitycznej kontroli procesowej w biotechnologii, • znać techniki analityczne stosowane w kontroli procesowej, sposoby pobierania próbek oraz podstawowe aspekty dotyczące walidacji metod analitycznych, • dokonać optymalizacji oraz oceny ekonomicznej kontroli analitycznej dla danego procesu biotechnologicznego.
Treści kształcenia:
Wykład prezentuje podstawowe zadania analizy procesowej, a także zagadnienia związane z optymalizacją, oceną ekonomiczną oraz najnowszymi trendami analizy procesowej, ze szczególnym uwzględnieniem procesów biotechnologicznych. Omówione będą techniki analityczne (np., „mokra” analiza chemiczna, techniki spektroskopowe i immunologiczne, (bio)sensory), stosowane w kontroli procesowej wraz z podaniem przykładów. Zaakcentowane zostaną problemy związane z odpowiednim pobieraniem próbek oraz zasygnalizowane podstawowe aspekty dotyczące walidacji metod analitycznych.
Metody oceny:
egzamin pisemny
Egzamin:
tak
Literatura:
1. F. McLennan, B. Kowalski, Process Analytical Chemistry, Blackie Academic & Professional, London 1995. 2. M. Trojanowicz, Automatyzacja w analizie chemicznej, WNT, 1992. 3. W. Szczepaniak, Metody Instrumentalne w Analizie Chemicznej, PWN, Warszawa 2004.
Witryna www przedmiotu:
ch.pw.edu.pl
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt W01
zna specyfikę metod analitycznych stosowanych w analizie procesowej
Weryfikacja: egzamin, prezentacja
Powiązane efekty kierunkowe: K_W01, K_W09
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W01, T2A_W03, T2A_W05, T2A_W06
Efekt W02
zna specyfikę metod analitycznych stosowanych w analizie procesowej zna techniki analityczne stosowane w kontroli procesowej, sposoby pobierania próbek oraz podstawowe aspekty dotyczące walidacji metod analitycznych
Weryfikacja: egzamin, prezentacja
Powiązane efekty kierunkowe: K_W01, K_W09
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W01, T2A_W03, T2A_W05, T2A_W06

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt U01
potrafi dokonać optymalizacji oraz oceny ekonomicznej kontroli analitycznej dla procesu biotechnologicznego
Weryfikacja: prezentacja
Powiązane efekty kierunkowe: K_U10, K_U13, K_U17
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U08, T2A_U09, T2A_U11, T2A_U13, T2A_U15
Efekt U02
Potrafi przygotować i przedstawić ustną prezentację z zakresu studiowanego zagadnienia
Weryfikacja: prezentacja
Powiązane efekty kierunkowe: K_U01, K_U06
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U01, T2A_U05, T2A_U10, T2A_U04

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt K01
potrafi pracować samodzielnie studiując wybrane zagadnienie oraz wybierając najważniejsze elementy w celu ich publicznego zaprezentowania
Weryfikacja: prezentacja
Powiązane efekty kierunkowe: K_K02
Powiązane efekty obszarowe: T2A_K06