- Nazwa przedmiotu:
- Biotechnologia i technologia surowców naturalnych
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Joanna Główczyk-Zubek
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Technologia Chemiczna
- Grupa przedmiotów:
- Podstawowe
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 2 / rok ak. 2013/2014
- Liczba punktów ECTS:
- 1
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 1. godziny kontaktowe 15h, w tym:
a) obecność na wykładach – 15h,
4. przygotowanie do zaliczenia pisemnego – 20h
Razem nakład pracy studenta: 15h + 20h = 35h, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1. obecność na wykładzie - 15h,
Razem: 15h, co odpowiada 1punktowi ECTS.
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 0
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Chemia organiczna
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Po ukończeniu kursu student powinien:
• mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat rodzajów surowców pochodzenia naturalnego i ich pochodnych stosowanych w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym
• znać budowę chemiczną, właściwości fizykochemiczne i fizjologiczne ważnych grup związków pochodzenia naturalnego o znaczeniu praktycznym
• znać metody pozyskiwania lub otrzymywania i przekształcania na skalę technologiczną niektórych surowców naturalnych
- Treści kształcenia:
- Wykład wprowadza słuchaczy w problematykę surowców pochodzenia naturalnego i ich pochodnych stosowanych w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.
Z dużej grupy surowców pochodzenia naturalnego zostaną omówione: niektóre aminokwasy, peptydy i białka, cukry, lipidy, barwniki i pigmenty, fermony i inne.
Uwzględniono właściwości fizjologiczne związków, funkcję w lekach
i kosmetykach, bezpieczeństwo stosowania, źródła pozyskiwania i metody przetwarzania ze szczególnym uwzględnieniem metod biotechnologicznych
i fermentacyjnych.
- Metody oceny:
- Sprawdzian pisemny
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- 1. Kołodziejczyk A., Naturalne związki organiczne, WN PWN, Warszawa 2003
2. Bhat, Sujata V. Chemistry of natural products, Springer, 2005
- Witryna www przedmiotu:
- ch.pw.edu.pl
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt W01
- zna budowę chemiczną i właściwości podstawowych grup surowców naturalnych
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe:
K_W02
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_W01, T2A_W03
- Efekt W02
- zna metody pozyskiwania ze źródeł naturalnych lub metody syntezy niektórych surowców naturalnychWpisz opis
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe:
K_W03, K_W04
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_W01, T2A_W02, T2A_W02
- Efekt W03
- zna zastosowanie i ograniczenia stosowania surowców naturalnych w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, spożywczymWpisz opis
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe:
K_W07
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_W04, T2A_W07
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt U01
- Posługuje się poprawnie terminologią i nomenklaturą z zakresu chemii, biochemii i biologiiWpisz opis
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe:
K_U03
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_U03, T2A_U06
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt K01
- Ma świadomość potrzeby przestrzegania zasad etyki zawodowej, bioetyki i poszanowania prawa.
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe:
K_K01
Powiązane efekty obszarowe:
T2A_K01