Nazwa przedmiotu:
Biotechnologia i technologia surowców naturalnych
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Joanna Główczyk-Zubek
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Technologia Chemiczna
Grupa przedmiotów:
Podstawowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2013/2014
Liczba punktów ECTS:
1
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. godziny kontaktowe 15h, w tym: a) obecność na wykładach – 15h, 4. przygotowanie do zaliczenia pisemnego – 20h Razem nakład pracy studenta: 15h + 20h = 35h, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. obecność na wykładzie - 15h, Razem: 15h, co odpowiada 1punktowi ECTS.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Chemia organiczna
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat rodzajów surowców pochodzenia naturalnego i ich pochodnych stosowanych w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym • znać budowę chemiczną, właściwości fizykochemiczne i fizjologiczne ważnych grup związków pochodzenia naturalnego o znaczeniu praktycznym • znać metody pozyskiwania lub otrzymywania i przekształcania na skalę technologiczną niektórych surowców naturalnych
Treści kształcenia:
Wykład wprowadza słuchaczy w problematykę surowców pochodzenia naturalnego i ich pochodnych stosowanych w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Z dużej grupy surowców pochodzenia naturalnego zostaną omówione: niektóre aminokwasy, peptydy i białka, cukry, lipidy, barwniki i pigmenty, fermony i inne. Uwzględniono właściwości fizjologiczne związków, funkcję w lekach i kosmetykach, bezpieczeństwo stosowania, źródła pozyskiwania i metody przetwarzania ze szczególnym uwzględnieniem metod biotechnologicznych i fermentacyjnych.
Metody oceny:
Sprawdzian pisemny
Egzamin:
tak
Literatura:
1. Kołodziejczyk A., Naturalne związki organiczne, WN PWN, Warszawa 2003 2. Bhat, Sujata V. Chemistry of natural products, Springer, 2005
Witryna www przedmiotu:
ch.pw.edu.pl
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt W01
zna budowę chemiczną i właściwości podstawowych grup surowców naturalnych
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe: K_W02
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W01, T2A_W03
Efekt W02
zna metody pozyskiwania ze źródeł naturalnych lub metody syntezy niektórych surowców naturalnychWpisz opis
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe: K_W03, K_W04
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W01, T2A_W02, T2A_W02
Efekt W03
zna zastosowanie i ograniczenia stosowania surowców naturalnych w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, spożywczymWpisz opis
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe: K_W07
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W04, T2A_W07

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt U01
Posługuje się poprawnie terminologią i nomenklaturą z zakresu chemii, biochemii i biologiiWpisz opis
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe: K_U03
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U03, T2A_U06

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt K01
Ma świadomość potrzeby przestrzegania zasad etyki zawodowej, bioetyki i poszanowania prawa.
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane efekty kierunkowe: K_K01
Powiązane efekty obszarowe: T2A_K01