- Nazwa przedmiotu:
- Przygotowanie produkcji i usług
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Krystyna Lamparska-Jasińska
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
- Grupa przedmiotów:
- Z1 - Zarządzanie innowacjami
- Kod przedmiotu:
- 1P1Z1
- Semestr nominalny:
- 6 / rok ak. 2013/2014
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 75h (3 ECTS):
20h (zajęcia ćwiczeniowe) + 1h (konsultacje) + 14h (studia literaturowe) + 8x5h (realizacja kolejnych etapów projektu)
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 0,8 ECTS:
20h (zajęcia ćwiczeniowe) + 1h (konsultacje) = 21h
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1,7 ECTS:
8x5h (realizacja kolejnych etapów projektu) = 40h
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia300h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Wiedza w zakresie: definiowania podstawowych pojęć z zakresu przygotowania produkcji i usług, identyfikowania czynników wpływających na zakres prac przygotowawczych, odzwierciedlenia przyjętych rozwiązań w koszcie bezpośrednim wyrobu i usługi. Umiejętność planowania pracy urządzeń i pracowników z wykorzystaniem adekwatnych metod, przy uwzględnieniu specyfiki danej organizacji, we współpracy z innymi.
- Limit liczby studentów:
- od 15 do 30 (ćwiczenia)
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student:
- posiadał podstawową wiedzę z zakresu przygotowania produkcji przemysłowej i usług,
- potrafił, wykorzystując narzędzia teoretyczne, zaplanować produkcję konkretnego detalu,
- potrafił współpracować z innymi przy realizacji przygotowania produkcji i usług.
- Treści kształcenia:
- Projekt zespołowy: 1) Przyjęcie i analiza założeń projektowych. 2) Opracowanie harmonogramu pracy stanowisk i pracowników. 3) Szacowanie kosztów bezpośrednich. 4) Przyjęcie i analiza zmian konstrukcyjnych, technologicznych i organizacyjnych. 5) Wybór kryteriów optymalizacyjnych. 6) Opracowanie harmonogramu pracy stanowisk i pracowników po zmianach. 7) Szacowanie kosztów bezpośrednich po zmianach. 8) Analiza i opracowanie wniosków końcowych.
- Metody oceny:
- Ocena wartości merytorycznej ćwiczeń projektowych, stopnia dostosowania do specyfiki wybranego przedsiębiorstwa, terminowości wykonania projektu, redakcja projektu, wynik rozmowy zaliczeniowej zespołu z prowadzącym.
Ocena końcowa: zaliczenie kolejnych ćwiczeń projektowych na ocenę min. 3.0
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- [1] Dworczyk M., Szlasa R.: Zarządzanie innowacjami. OWPW 2001. [2] Kawecka-Endler A.: Organizacja technicznego przygotowania produkcji – prac rozwojowych. Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej Poznań 2004. [3] Szatkowski K.: Przygotowanie produkcji. PWN, W-wa 2008. [4] Żuber R.: Planowanie i kierowanie przygotowaniem produkcji. PWN 1991.
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt 1P1Z1_W01
- ma usystematyzowaną wiedzę z zakresu: przygotowania procesu produkcji i usług oraz jego aspektu kosztowego, jego wpływu na organizację produkcję, wpływu otoczenia konkurencyjnego na zakres prac przygotowawczych
Weryfikacja: weryfikacja merytoryczna projektu
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt 1P1Z1_U01
- potrafi wykorzystywać nabytą wiedzę z przygotowania produkcji i usług do opisu procesów przygotowawczych, do rozumienia podstaw teoretycznych, i rozwiązywania pojawiających się problemów. Potrafi – zgodnie z zadaną specyfikacją – zaprojektować prosty proces przygotowania produkcji i usług, używając właściwych metod, technik i narzędzi oraz stosując wybrane kryteria optymalizacji
Weryfikacja: weryfikacja merytoryczna projektu
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt 1P1Z1_K01
- Potrafi, przy projektowaniu przygotowania produkcji i usług, uwzględnić specyfikę organizacji. Rozumie przyczy-ny wadliwie działających systemów przygotowania pro-dukcji i nieprawidłowo przeprowadzonych wdrożeń. Potrafi współpracować przy realizacji procesów z pracownikami innych działów przedsiębiorstwa
Weryfikacja: ocena współpracy na zajęciach i sposobu realizacji projektu zespołowego
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: