- Nazwa przedmiotu:
- Rachunek kosztów jakości
- Koordynator przedmiotu:
- prof. nzw. dr hab. Katarzyna Szczepańska
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny ograniczonego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
- Grupa przedmiotów:
- Z5 - Kwalitologia i inżynieria jakości
- Kod przedmiotu:
- 7P1Z5
- Semestr nominalny:
- 7 / rok ak. 2013/2014
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 75h (3 ECTS)
20h (zajęcia ćwiczeniowe) + 1h (konsultacje) + 24h (zapoznanie się z literaturą) + 15h (przygotowanie się do kolokwiów – przygotowanie rozwiązania zadania) + 15h (przygotowanie się do testu wiedzy)
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 0,8 ECTS
20h (zajęcia ćwiczeniowe) + 1h (konsultacje) = 21h
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 0,6 ECTS
15h (przygotowanie się do kolokwiów – przygotowanie rozwiązania za-dania) = 15h
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia300h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Ma usystematyzowana wiedzę: z zakresu podstaw rachunkowości, w zakresie roli procesów informacyjnych w zarządzaniu, zarządzania or-ganizacjami oraz produkcją i usługami. Ma umiejętności samokształce-nia, ma doświadczenia z praca zespołową.
- Limit liczby studentów:
- od 15 do 30 (ćwiczenia)
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student:
- posiadał podstawową wiedzę w zakresie: kosztów jakości w obszarach funkcjonalnych przedsiębiorstwa, sposobów wykorzystania kosztów ja-kości w zarządzaniu przedsiębiorstwem,
- potrafił przeprowadzić analizę kosztów jakości na podstawie ich modeli,
- potrafił aktywnie uczestniczyć w pracy zespołu, rozumiał potrzebę właściwych zachowań interpersonalnych i przestrzegał zasad etyki we współpracy
- Treści kształcenia:
- 1) Podstawy zarządzania kosztami jakości. Rola i znaczenie kosztów ja-kości w zarządzaniu, podejście procesowe i systemowe, charakterystyka procesów w ujęciu ekonomicznym. 2) Ekonomika kosztów jakości. Koszty w rachunkowości finansowej. 3) Modele i rodzaje kosztów jako-ści, kompleksowe koszty jakości. 4) Kolokwium – sprawdzian wiedzy i umiejętności. 5) Rachunek kosztów jakości, metody rozliczania kosztów jakości. 6) Analiza kosztów jakości. 7) Wskaźniki (analityczne i syntetyczne) kosztów jakości. 8) Kolokwium – sprawdzian kompetencji społecznych. 9) Test wiedzy.
- Metody oceny:
- Ocena formatywna – ocena poprawności ćwiczeń wykonywanych przez studentów podczas zajęć (częściowo interaktywna forma prowadzenia zajęć). Ocena sumatywna – przeprowadzenie dwóch kolokwiów w for-mie prezentacji rozwiązania zadania projektowego na zaliczenie. Ocena końcowa z przedmiotu – przedmiot uznaje się za zliczony, jeśli student zaliczył oba kolokwia oraz uzyskał wynik, co najmniej 51% punktów z testu wiedzy.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- Literatura podstawowa:[1] Szczepańska K.: Koszty jakości dla inżynie-rów. Placet, Warszawa 2009. [2] Szafrański M.: Elementy ekonomiki jakości w przedsiębiorstwach. Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, Poznań 2007. [3] Kister A.: Zarządzanie kosztami jakości. Sposób na poprawę efektywności przedsiębiorstwa. Oficyna Ekonomiczna, Kra-ków 2005.
Literatura uzupełniająca:[1] Miller J.A.: Zarządzanie kosztami działań. WIG Press, Warszawa 2000.
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt 7P1Z5_W01
- ma uporządkowaną wiedzę w zakresie problematyki kosz-tów jakości w przedsiębiorstwie oraz związków kosztów jakości z parametryczną oceną doskonalenia
Weryfikacja: test wiedzy
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt 7P1Z5_W02
- ma uporządkowaną wiedzę w zakresie ekonomiki jakości oraz uwarunkowań jej zastosowania w zarządzaniu jakością
Weryfikacja: test wiedzy
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt 7P1Z5_U01
- potrafi pozyskiwać informacje z literatury oraz innych źró-deł, dokonywać interpretacji oraz wyciągać wnioski
Weryfikacja: przygotowanie się do kolokwiówv
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt 7P1Z5_U02
- potrafi pracować indywidualnie i w zespole, a także zarzą-dzać swoim czasem oraz podejmować zobowiązania i do-trzymywać terminów
Weryfikacja: terminowe wykonanie projektu w zespołach
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt 7P1Z5_U03
- potrafi wykorzystać modele i sposoby analizy kosztów ja-kości w obszarach funkcjonalnych przedsiębiorstwa
Weryfikacja: wyniki testu
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt 7P1Z5_K01
- ma doświadczenia w pracy zespołowej
Weryfikacja: terminowe wykonanie projektu w zespołach
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt 7P1Z5_K02
- rozumie potrzebę właściwych zachowań interpersonalnych i przestrzega etyki, w tym uczciwości
Weryfikacja: zgodne z wymaganiami wykonanie projektu w zespołach
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: