Nazwa przedmiotu:
Podstawy biotechnologii
Koordynator przedmiotu:
dr/Krystyna Kardasz/starszy wykładowca
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Technologia Chemiczna
Grupa przedmiotów:
Wspólne dla kierunku
Kod przedmiotu:
CS2A_09
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2014/2015
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Wykłady: liczba godzin według planu studiów - 30, przygotowanie do zajęć - 5, zapoznanie ze wskazana literaturą - 5, przygotowanie do egzaminu - 10; Razem - 50
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Wykłady - 30 h; Razem - 30 h = 1,2 ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-
Limit liczby studentów:
min. 15
Cel przedmiotu:
Celem nauczania przedmiotu jest nabycie przez studentów wiedzy na temat dziedzin, w których stosowane są procesy biochemiczne , w szcególności wykorzystywanych w tych procesach surowców, typowych technik produkcji oraz najważniejszych produktów.
Treści kształcenia:
W1 - Biotechnologia jako nauka interdyscyplinarna i perspektywiczna; W2 - Problematyka GMO we współczesnym świecie; W3 - Rodzaje katalizatorów biologicznych: enzymy, mikroorganizmy, komórki roślinne i zwierzęce; W4 - Zastosowania biotechnologii w przemyśle spożywczym (fermentacja, wyroby mleczarskie); W5 - Biotechnologiczne wytwarzanie substancji specyficznych w przemyśle farmaceutycznym i chemicznym (witaminy, aminokwasy, antybiotyki); W6 - Zastosowanie biotechnologii w rolnictwie (biotechnologiczne doskonalenie roślin, rolnicze szczepionki bakteryjne) i leśnictwie (wykorzystanie odpadów przemysłu drzewnego); W7 - Rola biotechnologii w ochronie środowiska; W8 - Reaktory biotechnologiczne.
Metody oceny:
Egzamin testowy (1/4 oceny). Prezentacja materiału przygotowanego przez studenta na temat wybranych zagadnień na podstawie wiedzy wyniesionej z wykladów oraz własnych poszukiwań literaturowych (3/4 oceny)
Egzamin:
tak
Literatura:
1.Szewczyk K.W., Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2003; 2. Leśniak W., Biotechnologia żywności, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. O. Langego we Wrocławiu, Wrocław 2002; 3. Klimiuk E., Łebkowska M., Biotechnologia w ochronie środowiska, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2003; 4. Małolepszy W., Biotechnologia żywności, Wyd.Akademii Ekonomicznej im. O.Langego, Wrocław, 2002,; 5. Buraczewski G, Biotechnologia osadu czynnego, PWN, Warszawa 1994.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
Program studiów opracowany na podstawie programu nauczania zmodernizowanego w ramach Zadania 31 i zmodyfikowanego w ramach Zadania 38 Programu Rozwojowego Politechniki Warszawskiej

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt W02_01
Ma wiedzę z zakresu biotechnologii o znaczeniu przemysłowym, prowadzenia procesów biosyntezy metodami biotechnologicznymi.
Weryfikacja: egzamin testowy; prezentacja na wybrany temat (W1-W8)
Powiązane efekty kierunkowe: C2A_W02_01
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W02
Efekt W05_01
Ma podstawową wiedzę o trendach rozwojowych z zakresu biotechnologii
Weryfikacja: egzamin testowy, prezentacja (W1-W8)
Powiązane efekty kierunkowe: C2A_W05_01
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W05

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt U01_01
Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, w zakresie biotechnologii chemicznej; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Weryfikacja: egzamin testowy, prezentacja (W1-W8)
Powiązane efekty kierunkowe: C2A_U01_01
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U01

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt K03_01
Potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role.
Weryfikacja: prezentacja i udział w dyskusji (W1-W8)
Powiązane efekty kierunkowe: C2A_K03_01
Powiązane efekty obszarowe: T2A_K03
Efekt K07_01
Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni technicznej, a zwłaszcza rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu - m.in. poprzez środki masowego przekazu - informacji i opinii dotyczących osiągnięć biotechnologii, w szczególnosci szerokich aspektow GMO
Weryfikacja: prezentacja i udział w dyskusji (W1-W8)
Powiązane efekty kierunkowe: C2A_K07_01
Powiązane efekty obszarowe: T2A_K07